Groen-witten bedwingen op eigen veld ‘s Heer Arendskerke

Net als voorgaande drie edities van dit affiche hebben onze groen-witten het kwalitatief sterkere ’s Heer Arendskerke van de winst af weten te houden. Na een 1-0 zege in het seizoen 2017-2018 en twee gelijke spelen (0-0 en 1-1) werd nu opnieuw verdienstelijk met 1-1 gelijk gespeeld.

Op een door de aanhoudende regenval door en door verzadigd en zwaar veld werd op aangeven van scheidsrechter Niels Noordhoek uit Middelburg om 14.30 uur door onze groen-witten afgetrapt. Kort voor de aftrap werden beide doelgebieden nog van zand voorzien en werd er geprikt, zodat het ergste leed geleden was. Gedurende de wedstrijd bleek dat het veld er duidelijk niet op vooruit ging, sterker nog om 16.30 uur leek het meer op een omgeploegde akker dan op een voetbalveld. Dat heeft uiteraard alles te maken met het beleid van de KNVB, die verenigingen verplicht om wedstrijden kost wat kost door te laten gaan en dus nagenoeg geen ruimte laat voor afgelastingen.

Lang leek het er op dat onze groen-witten voor een verrassing gingen zorgen met een zege op de nummer drie van de ranglijst, maar in het laatste kwartier moest de ploeg van André Siereveld de in de 1e helft verkregen voorsprong toch nog prijsgeven. Uiteindelijk bleek de eindstand een juiste afspiegeling van de wedstrijd, al hadden beide ploegen er ook nog met de winst vandoor kunnen gaan, gezien de kansen die beiden in de 2e helft kregen.

De wedstrijd begon vrij tam, wat waarschijnlijk alles te maken had met het zware veld. De bezoekers hadden weliswaar meer balbezit, maar deden daar aanvankelijk weinig mee. Zeker in de eerste twintig minuten dicteerde ’s Heer Arendskerke de wedstrijd, maar het werd onze groen-witten, die zelf moeilijk in hun spel kwamen, niet al te lastig gemaakt. Pas halverwege de 1e helft kwamen onze groen-witten beter in de wedstrijd en was er meer mogelijk dan alleen verdedigen, maar kansen leverde het nog niet op. De eerste gevaarlijke situatie ontstond na iets meer dan een half uur wedstrijd in het doelgebied van Zaamslag. In een duel tussen doelman Bryan Buren en een aanvaller van de bezoekers ging de aanvaller wat al te gemakkelijk naar de grond. Heel Arendskerke schreeuwde om een strafschop, maar scheidsrechter Niels Noordhoek had er goed het zicht op en schatte de situatie juist in. Er was geen contact, dus ging de bal niet op de stip. In de daarop volgende tegenaanval kregen onze groen-witten een eerste mogelijkheid. Een voorzet vanaf de rechterflank kon net niet worden afgerond door Brian van Hoorn, omdat de bal onderweg van richting werd veranderd.

In de 38e minuut was het wel raak. Na een combinatie tussen Wout Hamelink en Brian van Hoorn, was het laatstgenoemde die de bal voor het doel bracht. Joost Simons reageerde sneller dan verdediger Joep Corstanje en tekende voor de 1-0. Een verrassende voorsprong voor de formatie van trainer André Siereveld, waardoor de bezoekers in de achtervolging moesten. Iets wat de nummer drie van de ranglijst dit seizoen nog niet zo vaak is overkomen. Op zoek naar de gelijkmaker werd de druk opgevoerd in de slotminuten van de 1e helft en bijna met succes. Een van richting veranderd schot was doelman Bryan Buren bijna te machtig en leek in het doel te verdwijnen, maar de bal bleef enkele centimeters voor de doellijn roerloos liggen. De modder en het zand in het doelgebied schoten de Zaamslag goalie te hulp. Even later moest de Zaamslag sluitpost nog een keer in actie komen op een afstandsschot en met succes, zodat de kleedkamers werden opgezocht met een 1-0 tussenstand.

Twee ongewijzigde teams stonden aan de aftrap van de 2e helft. Een 2e helft waarin ’s Heer Arendskerke op jacht ging naar de gelijkmaker en mogelijk meer. Meteen werden onze groen-witten teruggedrongen op eigen helft en na vier minuten moest doelman Bryan Buren alweer handelend optreden, waarna de rebound van de doellijn kon worden weggewerkt. Met veel strijd en inzet probeerden onze groen-witten de gelederen gesloten te houden en dat lukte vrij aardig. Na een uur spelen leken de bezoekers eindelijk toch op gelijke hoogte te komen, maar de treffer werd geannuleerd wegens buitenspel. De bezoekers gaven niet op, de ene na de andere aanval volgde elkaar snel op en onze groen-witten moesten alle zeilen bijzetten om te overleven en de voorsprong vast te houden. Zelf de aanval zoeken lukte even niet. Een paar minuten na de afgekeurde goal verdween de volgende kans voorlangs het Zaamslag doel. Zo lukte het de bezoekers niet om onder de moeilijke omstandigheden, waar de ploeg duidelijk meer moeite mee leek te hebben dan onze groen-witten, het net te vinden.

Halverwege de 2e helft nam de druk wat af en lukte het onze groen-witten weer om zelf ook de aanval te kiezen en dat leverde twintig minuten voor tijd bijna een tweede treffer op. Aanvankelijk verloor Wout Hamelink zijn duel bij de achterlijn, maar door het wegglijden van zijn opponent kon de spits de bal weer oppikken om vervolgens de volgende tegenstander door de benen te spelen en een gave voorzet af te leveren op Joost Simons die bij de tweede paal de bal voor het intikken leek te hebben. De bal verdween echter over het doel. Een polletje was er de oorzaak van dat hij de bal verkeerd raakte, zo verklaarde de middenvelder na afloop. Het zou waarschijnlijk de beslissing in de wedstrijd zijn geweest. Nu bleef ’s Heer Arendskerke er in geloven en dat loonde uiteindelijk. In de 77e minuut maakte Sam Capello met een fraaie lob over de iets voor zijn doel staande Bryan Buren de gelijkmaker. De spits, die vorige week op het kunstgras binnen tien minuten vier keer scoorde tegen FC Axel, was nu op de zware kleigrond duidelijk minder in zijn element. De Zaamslag goalie baalde na afloop van de tegentreffer, maar het viel hem nauwelijks kwalijk te nemen. Hij kon terugkijken op een prima wedstrijd, net als zijn ploeggenoten overigens. Met veel passie, inzet en strijd werd het 1-1 gelijke spel over de streep getrokken. Ook scheidsrechter Niels Noordhoek kon, gezien de moeilijke omstandigheden, terugkijken op een prima wedstrijd.

Voor de meeste ploegen breekt nu de winterstop aan, maar dat geldt niet voor onze groen-witten. Aanstaande dinsdag wordt in Middelburg het restant (38 minuten) van de gestaakte wedstrijd tegen FC Dauwendaele uitgespeeld en als de weergoden het toelaten staat aanstaande zaterdag het inhaalduel thuis tegen Lewedorpse Boys nog op het programma. Twee belangrijke duels als het gaat om punten sprokkelen.

Opstelling Zaamslag : Bryan Buren, Kevin Segers, Roy van der Staal, Cees van Tiel, Lars de Jonge, Teun van Fraeijenhove, Joost Simons, Arno Scheele, Sam Cornelissen (75. Douwe Scheele), Wout Hamelink en Brian van Hoorn (83. Stijn Dekker).