Groen-witten beleven dramatische start van de competitie

In de eerste competitiewedstrijd van het seizoen 2023-2024 kenden onze groen-witten op bezoek bij Luctor Heinkenszand een dramatische start. De ploeg van trainer André Siereveld werd compleet weggespeeld en had zelf helemaal niets in te brengen. Na een 4-1 stand halverwege werden ze met maar liefst 8-1 afgedroogd.

Nu de poulewedstrijden van de beker achter de rug zijn, stond de eerste competitieronde op het programma en dat was voor onze groen-witten direct een lastige wedstrijd, uit naar Luctor Heinkenszand. Het verleden leert dat er nog nooit een resultaat is behaald in Heinkenszand en dat dit vaak gepaard gaat met forse nederlagen. Alleen vorig seizoen in de laatste competitiewedstrijd bleef de schade beperkt tot een nipte 2-1 nederlaag, maar toen waren de nodige jeugdspelers ingepast in het elftal van Luctor H. Ongetwijfeld zullen onze groen-witten dit seizoen nog veel zware wedstrijden te wachten staan, want er zijn maar liefst vijf ploegen teruggekomen uit de 2e klasse en slechts één ploeg is gepromoveerd uit de 4e klasse. Veel van de huidige tegenstanders in deze 3e klasse speelden in het nabije verleden net als onze groen-witten in de 2e klasse E, dus het niveau van de 3e klasse A wordt ieder seizoen hoger.

Onder leiding van scheidsrechter A. Yilmaz uit Bergen op Zoom, die dit seizoen van het zondagvoetbal is overgekomen, trapte de thuisploeg om 14.30 uur af voor dit eerste duel van het seizoen. Al snel werd duidelijk dat het verschil in niveau tussen beide ploegen niet kleiner was geworden en naar mate de wedstrijd zou vorderen zou blijken dat het tegendeel waar was, het verschil is alleen maar groter geworden. Onze groen-witten konden in de eerste 40 minuten nog aardig op de been blijven, al werden ze vaak van het bekende kastje naar de muur gestuurd. Vanaf het beginsignaal bepaalde de thuisploeg namelijk het tempo en was veelvuldig op de helft van onze groen-witten te vinden, met een eerste mogelijkheid na drie minuten uit een hoekschop. De Zaamslag defensie zag er niet goed uit, maar doelman Bryan Buren kon erger voorkomen. De druk werd verder opgevoerd door de ploeg uit Heinkenszand, die duidelijk meer kwaliteit in huis hadden en een hoger handelingstempo kenden. Dit verschil werd na een kwartier in de score uitgedrukt. Een hoge voorzet van de rechterflank werd bij de tweede paal in één keer op de slof genomen door Rick Olierhoek, de uit het 2e elftal doorgeschoven spits na het vertrek van Kevin van Iersel. Olierhoek raakte het leer perfect waardoor doelman Bryan Buren het antwoord op zijn krachtige volley schuldig moest blijven, 1-0.

Luctor Heinkenszand ging door na de vroeg verkregen voorsprong en leek na een klein half uur de marge te verdubbelen, maar doelman Bryan Buren stak daar een stokje voor door de inzet tot hoekschop te verwerken. Bij deze ingreep kwam de sluitpost onaangenaam in aanraking met de paal, maar na behandeling kon hij de wedstrijd vervolgen. De hoekschop leverde niets op, maar de daaruit volgende tegenaanval van onze groen-witten kende wel succes. Op links werd de bal de diepte in geschoten en leek in niemandsland te verdwijnen. Bij de thuisploeg was men in de veronderstelling dat de bal de zijlijn was gepasseerd. Iedereen aan de zijde van de thuisploeg stopte met lopen, maar toen vervolgens een vlag- en fluitsignaal uitbleef, reageerde Wout Hamelink wel heel attent en was er als de kippen bij en kon in de 29e minuut alleen op doelman Nick Westerbeke af stevenen. Hij schoof de bal vervolgens beheerst langs de uitkomende Westerbeke in het doel, 1-1. Het was zeer tegen de verhouding in, maar daar had in het Zaamslag kamp niemand moeite mee.

Een verrassing waar niemand op had gerekend gezien het verloop van de wedstrijd, maar toch had Luctor Heinkenszand niet veel tijd nodig om van de schrik te bekomen. Vanaf de aftrap trok de ploeg weer ten aanval en dat leverde net na het half uur een volgende kans op. Met gevaar voor eigen leven gooide middenvelder Joost Simons zich met heel zijn lichaam voor de bal en blokte het gevaarlijke schot. Het bleek slechts uitstel, want vijf minuten voor rust tekende Rick Olierhoek voor de 2-1. Met diverse Zaamslag verdedigers in de buurt kreeg de spits toch voldoende ruimte om doeltreffend uit te halen. Hij schoot de bal langs Kevin Segers, die op de doellijn niet meer kon reageren, tegen de touwen. Vanaf dat moment was het hek van de dam. Nog voordat het rustsignaal klonk was Rick Olierhoek nog tweemaal trefzeker. In de 45e minuut kreeg de spits weer alle ruimte om doeltreffend uit te halen en in de toegevoegde tijd van de 1e helft werd de Zaamslag defensie kinderlijk eenvoudig uitgespeeld. De aanvalslinie van Luctor Heinkenszand wist elkaar blindelings te vinden en kreeg daarbij ook nog eens de volle medewerking van de Zaamslag defensie. Niemand die de aanvallers ook maar een strobreed in de weg legde, met als resultaat de vierde treffer van Rick Olierhoek. Daar waar de 1e helft in een 1-1 gelijkspel leek te gaan eindigen, stond het na 45 minuten 4-1 en was de ontstane hoop na de gelijkmaker snel vervlogen.

Met Sam Cornelissen binnen de lijnen voor de in de kleedkamer achtergebleven Joost Simons trapte Zaamslag af voor de 2e helft. Het spelbeeld veranderde helaas niet en dus was het Luctor Heinkenszand dat onverminderd doorging op zoek naar meer doelpunten en daar hoefde het niet lang op te wachten. Al in de 49e minuut kon de linksvoor van de thuisploeg ongestoord het strafschopgebied in gaan om vervolgens ongehinderd een voorzet af te leveren op de volledig over het hoofd geziene Daan Esser. Voor de aanvoerder was het vervolgens een koud kunstje om de 5-1 aan te tekenen. Helaas was de thuisploeg nog niet verzadigd, want amper zeven minuten later ging de bal op de stip. Bij de zoveelste aanval trok de thuisploeg opnieuw naar hartenlust combinerend het strafschopgebied binnen en kon pas worden afgestopt met een overtreding van Kevin Segers bij de achterlijn. Een te zware overtreding, dus wees scheidsrechter Yilmaz gedecideerd naar de strafschopstip. Barry Olierhoek velde het vonnis vanaf elf meter door Bryan Buren naar de verkeerde hoek te sturen. De teller stond inmiddels op 6-1. Onze groen-witten bleken totaal geen partij voor Luctor Heinkenszand. Verdedigend lieten ze de nodige steken vallen en aanvallend kwam de ploeg van André Siereveld totaal niet in het stuk voor. Een pijnlijke, maar eerlijke constatering. Dat bleek andermaal toen linksback Brian van Hoorn in de 61e minuut een voorzet vanaf de linkerflank wilde wegwerken, maar daarbij de bal volledig verkeerd raakte en onbedoeld de 7-1 in eigen doel schoot. Zo liep de score wel erg hard op en met nog een half uur op de klok dreigde een nederlaag met dubbele cijfers en dat is, voor zover bekend, onze groen-witten nog nooit overkomen.

Even later was het alweer raak. Met de nodige moeite wist de Zaamslag defensie een aanval onschadelijk te maken ten koste van een hoekschop. Uit de hoekschop die volgde werd op de lat gekopt, waarna Björn de Haan de terug ketsende bal ongehinderd mocht binnen schieten, 8-1. Weer een stap dichterbij de dubbele cijfers en nog 27 minuten om dat te realiseren. Geen onoverkomelijke opgave dus zou je denken. De eerste mogelijkheid daartoe was voor Joost Platschorre. Hij was het eindstation van een voorzet op maat vanaf de rechterkant. Volledig vrijstaand op twee meter van het doel zag hij kans om de bal hoog over het doel te rossen en omdat in de slotfase ook de lat nog een doelpunt in de weg stond en zowel Serge van ’t Westeinde als Sam Nagtzaam het voorbeeld van Platschorre volgden door van dichtbij een 100% kans te verkwanselen door hoog over te schieten, verzuimde Luctor Heinkenszand de score verder op te voeren. Scheidsrechter Yilmaz, die kon terug kijken op een goede wedstrijd, vond het welletjes en voegde geen extra tijd toe. Zodoende bleef onze groen-witten een nederlaag met dubbele cijfers bespaard. Deze 8-1 nederlaag en het daarbij vertoonde spel van onze groen-witten geeft veel stof tot nadenken en veel werk voor de technische staf om in de komende week de zaak weer op de rails te krijgen voor het thuisduel tegen RCS. Ook dat zal weer een zware opgave worden gezien de uitslag van de wedstrijd RCS – FC Axel (4-2).

Opstelling Zaamslag : Bryan Buren, Brian van Hoorn, Arno Scheele, Cees van Tiel, Lars de Jonge (56. Yannick van der Hooft), Joost Simons (46. Sam Cornelissen), Koen Post, Kevin Segers (56. Michael Christina), Teun van Fraeijenhove, Lando Jorge en Wout Hamelink (70. Stijn Dekker).