Groen-witten in extremisch langszij Kapelle

In een tumultueuze slotfase kwamen onze groen-witten diep in blessuretijd op gelijke hoogte met Kapelle, dat in de 1e helft op een 1-2 voorsprong was gekomen uit een strafschop die nooit toegekend had mogen worden. De bezoekers mochten uiteindelijk van geluk spreken dat Zaamslag niet alsnog de trekker overhaalde. Zo kreeg de wedstrijd geen winnaar en dat was gezien de situatie misschien maar beter ook.

Nog steeds kampend met de nodige blessures was de selectie voor het duel tegen Kapelle identiek aan de wedstrijd van vorige week tegen Veere, dus weer met Jordy Bakker in de gelederen. Net als vorige week begonnen onze groen-witten goed aan dit duel. Meteen werd Kapelle vast gezet op eigen helft, wat direct in de 2e minuut een mogelijkheid opleverde voor Wesley Dieleman. Zijn schot ging rakelings voorlangs het doel van Kapelle doelman Niels Zoutewelle. Zaamslag behield het initiatief in de openingsfase en werd al vroeg beloond voor het vertoonde spel. In de 13e minuut kwam de bal terecht bij Dennis van Passel, die Wesley Dieleman aanspeelde. Die zag op zijn beurt collega spits Niek Luime in vrije positie. De spits controleerde met rechts en haalde uit met links. Via de vingertoppen van doelman Zoutewelle verdween de bal in de uiterste hoek, 1-0. Zaamslag bleef de betere ploeg, maar naarmate de 1e helft vorderde kwamen de bezoekers steeds beter in de wedstrijd en dat leverde halverwege de 1e helft de gelijkmaker op. Via een aanval over de linkerflank kwam de bal uiteindelijk terecht bij Souliman Abali. De grote en gevaarlijke spits haalde verwoestend uit en liet doelman Dominique Pijpelink kansloos achter. Na deze 1-1  ontstond meer en meer een open wedstrijd met twee voetballende ploegen die beiden voor de winst gingen.

Tien minuten voor rust werd Kapelle in het zadel geholpen door scheidsrechter Spaeter. Een overtreding op centrale verdediger Roy van der Staal, waardoor hij de bal verkeerd raakte, bleef onbestraft met als gevolg dat Souliman Abali alleen op doelman Dominique Pijpelink af kon gaan. In het daarop volgende één op één duel ging de doelman in de fout en wees de arbiter naar de stip. Een strafschop die nooit toegekend had mogen worden en dat was scheidsrechter Spaeter daarna blijkbaar ook gaan beseffen. In de rust had hij zijn fout toegegeven aan aanvoerder Michiel Leijte. Helaas koop je daar achteraf weinig voor, want Marco den Deurwaarder had het presentje feilloos verzilverd.

Deze 1-2 was ook de ruststand, al had het nog erger kunnen zijn. Op slag van rust ging de scheidsrechter namelijk nogmaals in de fout door een vrije trap toe te kennen aan Kapelle op de rand van de zestien. Bij het uitverdedigen speelde een Zaamslag verdediger de bal en werd vervolgens tegen de voet getrapt, wat door scheidsrechter Spaeter werd beoordeeld als een overtreding tegen de Kapelle aanvaller. De vrije trap werd knap gekeerd door Dominique Pijpelink.

Onze groen-witten kwamen goed uit de kleedkamer voor de 2e helft. In de wetenschap dat er gescoord moest worden koos de ploeg weer vol voor de aanval, maar grote kansen leverde het niet op. Bovendien moest niet teveel risico worden genomen, want Kapelle bleek in de omschakeling hele gevaarlijke ploeg. Zaamslag was niet in staat het overwicht vast te houden, waardoor het net als voor rust een evenwichtigere partij werd. Toch kregen onze groen-witten halverwege de 2e helft een uitgelezen mogelijkheid om op gelijke hoogte te komen. Koen Post mocht alleen op doelman Niels Zoutewelle afgaan, maar werd op het moment van schieten uit balans gebracht. Weg kans.

Naarmate het einde van de wedstrijd naderde leek Kapelle de drie punten over de streep te willen trekken met het nodige tijdrekken. Een aantal keer werd een langdurige blessurebehandeling toegestaan door scheidsrechter Spaeter, die steeds aangaf dat hij zijn uurwerk stil had gezet. In eerste instantie waren er de nodige twijfels, maar die zouden achteraf ongegrond blijken. Ondertussen had de “oude garde” plaats gemaakt voor de “jonkies” – Arno Scheele en Wout Hamelink waren binnen de lijnen gekomen voor respectievelijk Koen Post en Jordy Bakker. Beide invallers, net als Justin Kolijn die in de slotfase nog in zou vallen, kenden een uitstekende invalbeurt en zouden uiteindelijk voor het verschil zorgen.

Even leek de wedstrijd uit de hand te lopen, toen kort voor het verstrijken van de officiële speeltijd Michiel Leijte op het middenveld een behoorlijke overtreding maakte. Scheidsrechter Spaeter was mild voor de aanvoerder door hem slechts met geel te bestraffen. Vervolgens toonde hij Kapelle speler Rob Schalkoort de rode kaart, omdat hij de Zaamslag aanvoerder zou hebben uitgescholden. De wedstrijd werd vervolgd met een vrije trap voor Kapelle, die vreemd genoeg werd genomen door Zaamslag. Op de bank van Kapelle werd zowat iedereen gek, maar scheidsrechter Spaeter gebaarde van niets en liet het spel doorgaan. Ook dit voorval was hem volledig ontgaan, zo verklaarde hij na afloop. Het leek er allemaal niet meer toe te doen, aangezien de officiële speeltijd inmiddels was verstreken en er naar verwachting slechts een paar minuten extra bij zouden komen.

Dat pakte echter heel anders uit, want het uurwerk van de scheidsrechter bleek aan te geven dat er heel veel extra tijd toegevoegd moest worden vanwege de vele blessurebehandelingen en toegepaste wissels. Dus stroopten onze groen-witten de mouwen nog maar eens op en gingen, gesteund door het publiek, vol op de aanval spelen. Dit slotoffensief leverde negen minuten in blessuretijd de verdiende gelijkmaker op. Een voorzet van invaller Justin Kolijn kwam perfect voor doel waar de vrijstaande Niek Luime met een snoekduik de 2-2 achter doelman Niels Zoutewelle kopte. Eindelijk werd de vechtlust beloond.

Kapelle mocht gewoon weer aftrappen. De extra tijd was nog lang niet verstreken, zo gaf het uurwerk van de scheidsrechter aan. Uiteindelijk zouden er nog elf minuten bijkomen en in die resterende elf minuten die nog volgden mochten de bezoekers van geluk spreken dat ze nog een punt aan dit duel over hielden. Eerst was Wout Hamelink in de 103e minuut heel dicht bij de winnende treffer, maar de Kapelle doelman werd bijgestaan door de paal en in de 107e minuut werd een voorzet van Arno Scheele aanvankelijk gemist door Wout Hamelink, waarna midden voor het doel Wesley Dieleman een teenlengte te kort kwam om de bal over de doellijn te glijden. Daardoor bleef het na precies 110 minuten, dus 20 minuten extra tijd, bij een 2-2 gelijkspel en dat was gezien alles wat tijdens de wedstrijd was voorgevallen misschien maar goed ook.

In de 3e helft werd nog hevig nagepraat over de wedstrijd met als rode draad natuurlijk het uurwerk van de scheidsrechter. Niemand kon begrijpen dat er twintig minuten extra speeltijd bij waren gekomen. Van de andere kant is het vaak zo dat er te weinig tijd wordt bijgeteld, dus top dat het nu wel een keer gebeurd. Uiteindelijk leek iedereen zich neer te kunnen leggen met dit gelijke spel.

Volgende week zaterdag spelen onze groen-witten in de 2e ronde van het bekertoernooi een thuiswedstrijd tegen Terneuzense Boys. Hiermee komt er toch nog een derby op ’t Durp. In het voorprogramma spelen om 12.00 uur de 2e elftallen van beide verenigingen tegen elkaar. Ook dit betreft een bekerwedstrijd.

Opstelling Zaamslag : Dominique Pijpelink, Ruben de Haas, Roy van der Staal, Maikel Krans, Dennis van Passel (87. Justin Kolijn), Michiel Leijte, Juriën Dam, Koen Post (69. Arno Scheele), Jordy Bakker (78. Wout Hamelink), Niek Luime en Wesley Dieleman.

Zaamslag 2 moest het in Middelburg opnemen tegen FC Dauwendaele 2. Een tegenstander waartegen  normaal gesproken punten kunnen worden behaald. Deze speelronde echter niet, want niet één Zaamslag speler haalde zijn normale niveau. Een collectieve offday, waardoor de ploeg met 2-0 verloor.