Groen-witten in thuisduel nipt onderuit tegen Luctor Heinkenszand

Na een verdienstelijke wedstrijd hebben onze groen-witten door een late tegentreffer een zeer nipte 0-1 nederlaag geleden tegen Luctor Heinkenszand.

Het was 90 minuten lang spannend op Sportpark ’t Durp waar onze groen-witten met Luctor Heinkenszand streden om de punten. Dit gebeurde zonder trainer André Siereveld, die vrijdag weer vader was geworden van een gezonde zoon, maar met Joris Rademakers naast Henk Michels op de bank als zijn vervanger. De punten gingen uiteindelijk mee naar Heinkenszand, maar gezien de kansenverhouding had de wedstrijd ook in een gelijkspel kunnen eindigen. Luctor Heinkenszand had uiteraard meer voetballende kwaliteiten in huis, maar onze groen-witten, die het moesten stellen zonder de geschorste Arno Scheele, stelden er de nodige strijdlust tegenover en gaven dankzij een goed georganiseerde verdediging nauwelijks een kans weg. Bovendien wisten ze het Luctor Heinkenszand bij vlagen heel lastig te maken door voor rust twee goede mogelijkheden te creëren, tegenover nul voor de bezoekers en ook in de 2e helft moesten onze groen-witten qua kansen niet onderdoen voor de bezoekers.

De wedstrijd begon onder leiding van scheidsrechter F.H.J. Westerink uit Oost-Souburg met een aandringend Luctor Heinkenszand in de openingsminuten. Ze probeerden onze groen-witten vast te zetten op eigen helft, wat aanvankelijk lukte maar geen gevaar opleverde. Het was zaak voor onze groen-witten om 90 minuten lang scherp te zijn, om niet nog eens tegen een flinke zeperd aan te lopen zoals in de ouverture van deze competitie toen in Heinkenszand met 8-1 werd verloren. Scherp was de ploeg van Rademakers/Michels zeker, wat na dik vijf minuten een eerste uitstekende mogelijkheid opleverde. Een vrije trap van Cees van Tiel kwam terecht bij Wout Hamelink die de bal uitstekend aannam, controleerde en met een halve omhaal verrassend op doel schoot. Doelman Lukas Poelman reageerde echter attent en hield zijn doel schoon. In de daarop volgende minuut bood doelman Bryan Buren de bezoekers de mogelijkheid wat terug te doen. Bij een spelhervatting schoot hij de bal in de voeten van een tegenstander om vervolgens zijn eigen fout weer goed te maken door diens inzet te keren. Het was het enige wapenfeit van de bezoekers in de 1e helft. Vervolgens gebeurde er lange tijd nauwelijks iets. Luctor Heinkenszand had dan wel veelvuldig de bal, maar doordat onze groen-witten goed gepositioneerd stonden hadden ze de nodige moeite om een opening te vinden. Het gewenste scenario voor onze groen-witten.

In de slotfase van de 1e helft deed zich nog wel een niet alle daagse situatie voor. Terwijl de bal nog ruim voor de zijlijn was, pakte een speler van Luctor Heinkenszand de bal in de handen. Scheidsrechter Westerink gaf in plaats van een vrije trap aan Zaamslag en een gele kaart aan de betreffende speler wegens de handsbal tot ieders verbazing een inworp aan Luctor Heinkenszand. Zelfs het vlagsignaal van assistent-scheidsrechter Leunis van de Velde werd genegeerd door de scheidsrechter. Het is op z’n minst een opmerkelijke beslissing te noemen van de leidsman. Vervolgens duurde het tot in de extra tijd van de 1e helft voordat er weer een gevaarlijke situatie ontstond en net als in de openingsfase kwam het gevaar ook nu weer van de kant van onze groen-witten. Wout Hamelink bediende de mee opgekomen Koen Post, die de bal uitstekend aannam en vanaf de rand zestien meter gebied het doel van Lukas Poelman onder vuur nam. De doelman hoefde deze keer niet in actie te komen, omdat de bal net over het doel verdween.

Met het nodige vertrouwen begonnen onze groen-witten zonder wijzigingen aan het tweede bedrijf. Het spelbeeld was identiek aan de 1e helft met dien verstande dat de bezoekers nu wel een kans wisten te creëren, de eerste in de wedstrijd. De kans na een kleine tien minuten was echter niet besteed aan Corné de Jonge, die van dichtbij niet wist af te ronden waardoor de bal veilig in de handen van Bryan Buren verdween. Na ruim een uur wedstrijd werden de moegestreden Koen Post en Sam Cornelissen vervangen door Mika Loof en Douwe Scheele en nog geen tien minuten later was het invaller Mika Loof die met een prachtige steekpass Wout Hamelink op doelman Lukas Poelman afstuurde. Helaas verdween het schot van de spits in de handen van de doelman die daarmee zijn ploeg behoedde voor een achterstand.

Met nog twintig minuten op de klok begonnen de bezoekers enige haast te vertonen. In de strijd om de koppositie in de 3e klasse A kon de ploeg van trainer Erwin van der Woerdt zich geen puntenverlies veroorloven, dus schakelde de ploeg een tandje bij. Dat leverde een kwartier voor tijd een mogelijkheid op voor Rick Olierhoek, maar weer kwam doelman Bryan Buren als winnaar uit de strijd. Drie minuten later gebeurde het dan toch. Een veel te makkelijk gegeven vrije trap werd hoog in de doelmond ingebracht waar diezelfde Rick Olierhoek het hoogst van allemaal kwam en de 0-1 binnen knikte. Een domper voor onze groen-witten die desondanks niet bij de pakken gingen neerzitten en aan een waar slotoffensief begonnen, wat amper twee minuten later bijna de gelijkmaker opleverde. Een hoge voorzet kon bij de tweede paal net niet worden binnen geknikt door invaller Stijn Dekker. Daar ontsnapten de bezoekers aan puntenverlies. Het was billenknijpen voor de meegereisde supporters van Luctor Heinkenszand, want in de laatste vijf minuten van de officiële speeltijd en de toegevoegde tijd ontstonden nog een paar hachelijke momenten voor het doel van Poelman. Bij zo’n gevaarlijke situatie had Fabrice van Holsbeke naar eigen zeggen een strafschop verdiend na gevaarlijk inkomen van doelman Poelman, die de verdediger met gestrekt been raakte. Scheidsrechter Westerink zag het niet of wilde er niet voor fluiten. Onze groen-witten zetten alles op alles om de gelijkmaker te forceren en gaven daardoor veel ruimte weg. Dat resulteerde in de extra tijd bijna in de 0-2, maar met een schitterende redding in een één op één situatie voorkwam Bryan Buren een grotere achterstand. Kort daarna klonk het eindsignaal van scheidsrechter Westerink.

Ondanks het verlies stond er een gedisciplineerd elftal in het veld, zonder dat er sprake was van echte uitblinkers. Met z’n allen hebben ze gestreden voor wat ze waard waren en misschien hadden ze wel een gelijkspel verdiend. Het geeft in ieder geval de burger weer moed voor het vervolg van de competitie, die na het carnavalsweekend verder gaat met het thuisduel tegen VCK.

Opstelling Zaamslag : Bryan Buren, Kevin Segers, Fabrice van Holsbeke, Roy van der Staal (72. Stijn Dekker), Lars de Jonge, Teun van Fraeijenhove (85. Lando Jorge), Koen Post (64. Douwe Scheele), Cees van Tiel, Sam Cornelissen (64. Mika Loof), Wout Hamelink en Brian van Hoorn.