Groen-witten na kansloze 2e helft onderuit tegen koploper De Meeuwen

Na een zeer acceptabel eerste bedrijf van de zijde van onze groen-witten en een 0-0 ruststand, maakte de thuisploeg in de 2e helft met vier doelpunten duidelijk het verschil en boekte alsnog een overtuigende 4-0 overwinning.

Met exact dezelfde formatie als twee weken geleden traden onze groen-witten in Zoutelande aan tegen De Meeuwen, dat na vier duels nog steeds zonder puntenverlies is en samen met Luctor Heinkenszand de ranglijst aanvoert. Op voorhand dus een zware opgave voor de ploeg van trainer André Siereveld, die voor het eerst sinds mei 2017 de strijd aanbonden met De Meeuwen. Destijds ging het om een wedstrijd in de 2e klasse E en kwamen beide ploegen in die wedstrijd niet tot scoren. In dat seizoen (2016-2017) zijn onze groen-witten gedegradeerd naar de 3e klasse. Datzelfde lot viel De Meeuwen vorig seizoen ten deel, toen het in de nacompetitie verloor van FC Dauwendaele.

Toch begonnen onze groen-witten op het altijd winderige sportpark D’n Hooghe Hilt onbevangen aan dit duel, dat onder leiding stond van scheidsrechter Jos van Belzen. Er werd niet geschroomd om de aanval te zoeken daar waar dat mogelijk was. Een eerste doelpoging kwam na drie minuten op naam van Brian van Hoorn, maar zijn inzet bleek een makkelijke prooi voor doelman Jesse Kerkhove. Een minuut later deed de thuisploeg wat terug, maar verder dan een tweetal hoekschoppen kort achter elkaar kwam de ploeg van trainer Michel Leonhart niet. De trainer van De Meeuwen kon deze wedstrijd overigens voor het eerst weer over bijna al zijn spelers beschikken, iets wat zijn collega aan Zaamslag zijde niet kon zeggen. Nog steeds worden een aantal belangrijke basisspelers vanwege blessureleed gemist.

Na tien minuten wedstrijd moest Zaamslag doelman Bryan Buren voor het eerst handelend optreden en deed dat met verve. De thuisploeg was misschien aan de bal iets beter en iets dreigender, maar onze groen-witten moesten er toch niet al teveel voor onderdoen. De ploeg werkte keihard en stond goed gepositioneerd. Er werd kort gedekt waardoor de thuisploeg alle moeite had om een opening te vinden. Dat lukte na een kwartier bijna, maar weer had doelman Bryan Buren een uitstekende interceptie en zag de rebound over zijn doel verdwijnen.

Er lagen gezien het verloop van de wedstrijd mogelijkheden voor onze groen-witten, echter het niveau van de afgelopen wedstrijden werd net niet behaald. In de omschakeling speelde de ploeg net iets te slordig om tot afronding te komen. Bovendien werden een aantal verkeerde keuzes gemaakt waardoor kansrijke situaties verloren gingen. Toch was de beste kans halverwege de 1e helft voor onze groen-witten. Uit een afgemeten voorzet van Sam Cornelissen vanaf de rechterflank nam Teun van Fraeijnhove de bal op zijn slof, maar zag tot zijn ontsteltenis de lat een treffer in de weg staan. Daarmee ontsnapte de koploper aan een achterstand.

Toen na een half uur een speler van de thuisploeg dizzy werd en zich moest laten vervangen, was er even gelegenheid voor André Siereveld om zijn spelers bij zich te roepen om de puntjes op de i te zetten. En dat leek effect te sorteren, want tien minuten voor het rustsignaal had spits Wout Hamelink een uitstekende actie in huis. Omstreeks de middellijn ontdeed hij zich van zijn tegenstander en kon vrijwel ongehinderd richting strafschopgebied van De Meeuwen. Zijn schot werd uiteindelijk met de nodige moeite gepareerd door doelman Jesse Kerkhove, waarna de rebound werd geblokt ten koste van een hoekschop. Na 45 minuten zochten beide ploegen zonder te hebben gescoord de kleedkamers op voor de rust.

Met een ongewijzigde formatie trapten onze groen-witten af voor de 2e helft, maar er leek wel een volledig ander elftal uit de kleedkamer te zijn gekomen. Zo goed georganiseerd de ploeg voor rust speelde, zo slecht begonnen ze aan het tweede bedrijf en dat resulteerde al na twee minuten in de openingstreffer van Maas Boogaard. In een druk strafschopgebied kon niet worden uitverdedigd en was het Boogaard die van dichtbij de 1-0 mocht binnen tikken. Diezelfde Maas Boogaard werd vijf minuten later bij een hoekschop van De Meeuwen over het hoofd gezien. Ongehinderd kon Boogaard de 2-0 tegen de touwen koppen en leek daarmee de wedstrijd in een vroeg stadium te beslissen. Toch hadden onze groen-witten vrij snel een antwoord en met een beetje meer geluk had Sam Cornelissen na een uur spelen de spanning in de wedstrijd terug kunnen brengen. Het was aan doelman Jesse Kerkhove te danken dat dit niet gebeurde. Via zijn vingertoppen verdween de bal over de lat in plaats van tegen de touwen. Met deze cruciale redding voorkwam de doelman een zekere aansluitingstreffer.

De daarop volgende hoekschop werd afgeslagen en de thuisploeg schakelde razendsnel om. Aanvankelijk leek er geen vuiltje aan de lucht totdat centrale verdediger Lars de Jonge in de fout ging en Menno de Nooijer de gelegenheid gaf alleen op doelman Bryan Buren af te stevenen. De Zaamslag doelman pareerde de inzet van de Nooijer, waarna Lars de Jonge zijn fout goed maakte door de rebound van de Nooijer onschadelijk te maken. Tegen een 2-0 achterstand aankijkend weigerden onze groen-witten de handdoek in de ring te gooien. Middels een viervoudige wissel probeerde trainer André Siereveld voor een ommekeer te zorgen. De even daarvoor geblesseerd geraakte Wout Hamelijk werd vervangen door Lando Jorge en Teun van Fraeijenhove, Yanninck van der Hooft en Cees van Tiel werden gewisseld voor respectievelijk Kevin Segers, Roy van der Staal en Michael Christina. De wissels werkten echter averechts, want de organisatie was vanaf dat moment helemaal zoek. Het leverde de thuisploeg een aantal grote mogelijkheden op, maar de ploeg van Leonhart verzuimde aanvankelijk de marge te vergroten. Tien minuten voor tijd lukte het de ploeg uiteindelijk toch het net te vinden. Een schot van Menno de Nooijer kon nog gekeerd worden door doelman Bryan Buren, maar spits Robin Dek wist er van te profiteren en schoof alsnog de 3-0 binnen. In de daaropvolgende tegenaanval kreeg Zaamslag een vrije trap toegekend van scheidsrechter Jos van Belzen, die geen moeilijke wedstrijd kende en de kaarten op zak hield. Bij afwezigheid van Koen Post nam invaller Michael Christina de vrije trap die in een kluwen van spelers waarschijnlijk via het hoofd van Joost Simons richting de korte hoek ging. Andermaal was het Jesse Kerkhove die met een fraaie redding zijn ploeg behoedde voor een tegentreffer. Het slotakkoord was voor Menno de Nooijer die na een aantal mislukte pogingen alsnog zijn goaltje meepikte en de eindstand op 4-0 bepaalde.

Op basis van de 1e helft had er meer ingezeten voor onze groen-witten, maar op basis van de 2e helft een dikverdiende zege voor De Meeuwen, die na deze speelronde alleen koploper zijn, mede dankzij het verlies van Luctor Heinkenszand. Onze groen-witten blijven steken op 4 punten en zakken van de 9e naar de 11e plaats op de ranglijst. Volgende week staat op Sportpark ’t Durp de altijd beladen derby tegen FC Axel op het programma. Hopelijk kunnen onze groen-witten de Axelaars dan goed partij bieden met een positief resultaat tot gevolg.

Opstelling Zaamslag : Bryan Buren, Brian van Hoorn, Arno Scheele, Lars de Jonge, Yannick van der Hooft (65. Roy van der Staal), Joost Simons, Cees van Tiel (65. Michael Christina), Teun van Fraeijenhove (65. Kevin Segers), Wout Hamelink (65. Lando Jorge), Sam Cornelissen en Stijn Dekker.