Groen-witten nemen punt mee uit Axel na verdienstelijk gelijkspel

De derby in Axel tegen FC Axel is in een 2-2 gelijkspel geëindigd. Na een vroeg verkregen voorsprong kwam FC Axel kort voor rust op gelijke hoogte. Na een uur spelen kwam de thuisploeg op voorsprong en leek het de wedstrijd over de streep te trekken, maar in de 89e minuut viel alsnog de verdiende gelijkmaker waardoor onze groen-witten als morele winnaar van het veld stapten.

In aanloop naar de derby waren er de nodige zorgen omtrent het mee kunnen spelen van Koen Post en Wout Hamelink, maar na intensieve behandeling in België bleken ze er beiden op tijd klaar voor te zijn. Trainer André Siereveld durfde het aan om ze allebei te laten starten. Tijdens de warming up moest blijken of ze er ook daadwerkelijk klaar voor waren en dat bleek het geval te zijn.

Onder een dreigende wolkenlucht met talrijke maartse buien trapte de thuisploeg op aangeven van scheidsrechter K. Düzdüsen uit Dordrecht af en probeerde direct druk te zetten, maar daar slaagde de ploeg van trainer Kees Duitemeijer niet echt in. Onze groen-witten vingen Axel vrij gemakkelijk op en namen het initiatief in de wedstrijd. De ploeg kwam sterk voor de dag. Behalve het goed verdedigende werk, zoals dat ook al het geval was in voorgaande wedstrijden, was de ploeg sterk aan de bal en liet het goed voetbal zien. Met een iets andere opstelling dan in voorgaande wedstrijden het geval was, verraste trainer André Siereveld zijn collega Duitemeijer. Door Wout Hamelink en Brian van Hoorn op de flanken te posteren met Stijn Dekker als diepe spits kon meer diepgang worden gecreëerd en dat had FC Axel duidelijk niet zien aankomen. Het doel dat de Zaamslag trainer daarmee voor ogen had lukte. Zeker in het eerste half uur waren onze groen-witten de betere ploeg en zorgden ze voor de nodige dreiging. Het goede aanvallende spel leverde al vroeg in de wedstrijd de openingstreffer van Wout Hamelink op. Middenvelder Teun van Fraeyenhove zag Hamelink diep gaan en wist hem met een prachtige dieptepass te bereiken. In de volle sprint nam Wout Hamelink op links de bal knap mee en liet de Axel verdediging zijn hielen zien, waarna hij in de 9e minuut op fraaie wijze afrondde en daarmee voor een verrassende 0-1 voorsprong zorgde.

Onze groen-witten hadden controle over de wedstrijd en legde de thuisploeg in het eerste half uur hun wil op. Zelden kwam FC Axel in de buurt van het doel van Bryan Buren, die halverwege de 1e helft wel een keer in actie moest komen op een afstandschot. Dat deed hij op stijlvolle wijze. Onze groen-witten oogden scherper dan de tegenstander, waardoor ze een overwicht op het middenveld hadden en van daaruit aanvallend konden denken. Het leverde in de 24e minuut bijna een tweede treffer op. Na een uitstekende onderschepping van Brian van Hoorn kon Stijn Dekker alleen op doelman Bart Monsieurs af gaan. De spits had net iets teveel tijd nodig om af te ronden waardoor de bal net voor zijn voeten kon worden weggetikt. Daarmee ontsnapten de Axelaars aan een grotere achterstand. Onze groen-witten gingen door, zo gedreven als ze waren. Amper één minuut later een volgende kans van de gevaarlijkste man van het veld. Wout Hamelink slalomde met de bal aan de voet langs de Axel verdedigers vanaf de linkerflank naar binnen. In kansrijke positie gekomen stond zijn vizier helaas niet op scherp waardoor zijn schot hoog over het doel verdween.

Op het half uur leek een gevaarlijk uitbraak van FC Axel over de rechterkant aanstaande. Fabrice van Holsbeke werd verrast door Wouter Verbraeken en moest noodgedwongen aan de noodrem trekken. De nuttige overtreding leverde hem een terechte gele kaart op en tevens een reprimande van vader Van Holsbeke, die aandachtig toeschouwer was. Het was een eerste teken van herstel van de Axelse formatie, welke al snel gevolgd werd door een volgende aanval van diezelfde Wouter Verbraeken, waarbij de bal gevaarlijk voorlangs het doel verdween. Het lukte FC Axel maar moeilijk om een opening te vinden in de hechte Zaamslag defensie. Nadat aanvoerder Koen Post er in de 35e minuut weer bij was gaan liggen met hamstring klachten en zich had laten vervangen door Cees van Tiel, leverde de volgende aanval van Axel wel de gelijkmaker op. Vijf minuten voor rust kreeg Urmalon Martis de bal aangespeeld in het zestien meter gebied met bewaker Roy van der Staal in zijn rug. De moeilijk van de bal te krijgen Martis draaide weg van de centrale verdediger en schoof de bal beheerst langs de uit zijn doel komende Bryan Buren,1-1. De slotfase van de 1e helft was een fase waarin onze groen-witten het voor het eerst lastig hadden. Zo kwamen ze in de 41e minuut met de schrik vrij toen een gevaarlijke aanval eindigde met een schot van Wouter Verbraeken dat via de buitenkant van de paal over de achterlijn verdween. Nog voordat scheidsrechter Düzdüsen voor het rustsignaal kon fluiten moest hij de wedstrijd stilleggen vanwege een botsing tussen doelman Bryan Buren en Teun Wieland. Beiden waren met de hoofden tegen elkaar gebotst, dus was de arbiter genoodzaakt direct af te fluiten, daar waar hij gedurende de 1e helft lekker liet door voetballen en veelal de voordeelregel afwachtte alvorens te fluiten. Teun Wieland kon worden opgelapt, maar voor Bryan Buren betekende het einde wedstrijd. Hij verliet duidelijk dizzy en aangeslagen het strijdtoneel en werd vervangen door reserve doelman Guido Vinke. In de resterende minuten gebeurde er niets meer waardoor beide elftallen met een 1-1 tussenstand de kleedkamers opzochten.

Na de thee leek de thuisploeg de oplossing te hebben gevonden om het aanvallende spel van onze groen-witten te ontregelen. FC Axel domineerde grote delen van de 2e helft, maar kon een uitbraak via Wout Hamelink niet voorkomen. De aanvaller ontdeed zich vijf minuten na rust van verdediger Boaz Buijze en kon richting het Axelse doel. Oog in oog met Bart Monsieurs schoof hij de bal beheerst langs de doelman, maar trof tot zijn ontzetting de paal. Het was de uitgelezen kans om weer de leiding te nemen. In het vervolg van het tweede bedrijf was het Axel dat aanviel en moesten onze groen-witten zich noodgedwongen terugtrekken en verdedigen, daarbij loerend op de counter. Na een uur spelen leek een counter in de maak, maar werd Brian van Hoorn voor de ogen van het talrijk aanwezige publiek aangetikt. Scheidsrechter Düzdüsen zag er echter niets in en liet doorspelen. Axel schakelde razendsnel om en nam via Mike Segers de leiding. Een duidelijke fout met gevolgen van arbiter Düzdüsen, die verder overigens een voortreffelijke wedstrijd floot, waarvoor hij na afloop vanuit beide kampen de complimenten in ontvangst mocht nemen.

Onze groen-witten moesten dus weer in de achtervolging op zoek naar de gelijkmaker. Makkelijk was dat echter niet, omdat Axel de wedstrijd zo snel mogelijk in het slot wilde gooien. De ploeg van Duitemeijer verzuimde dit echter te doen. Een aantal keer kwamen ze dreigend voor het doel van Guido Vinke, maar de Zaamslag sluitpost maakte, ondanks dat hij nauwelijks nog in actie komt, nog altijd een zekere indruk. Door het uitblijven van een derde Axelse treffer bleven onze groen-witten er in geloven en dat resulteerde zowaar nog in de gelijkmaker. Eén minuut voor het verstrijken van de officiële speeltijd mocht Cees van Tiel aanleggen voor een vrije trap. Hij bracht de bal hoog in de doelmond waar Roy van der Staal en Wouter Verbraeken het luchtduel aangingen. Daarbij verraste laatstgenoemde zijn eigen doelman door de bal over hem heen in het lege doel te koppen. De ontlading was er niet minder om bij onze groen-witten die massaal naar de bank stormden om het doelpunt met z’n allen te vieren. In de door scheidsrechter Düzdüsen toegevoegde tijd gebeurde niets noemenswaardigs meer waardoor de wedstrijd in een 2-2 gelijkspel eindigde. Een wedstrijd waarin Wout Hamelink en Teun van Fraeyenhove, in de ogen van zijn trainer, de uitblinkers aan Zaamslag kant waren en in een terechte puntendeling eindigde. Beide partijen konden daar na afloop goed mee leven.

Volgend weekend staan vanwege Pasen geen wedstrijden op het programma. De eerstvolgende wedstrijd voor onze groen-witten is de uiterst belangrijke wedstrijd in Lewedorp tegen Lewedorpse Boys. Die moet gewonnen worden om enigszins afstand te nemen van de onderste twee rechtstreekse degradatieplaatsen.

Opstelling Zaamslag : Bryan Buren (45+2 Guido Vinke), Kevin Segers, Fabrice van Holsbeke, Roy van der Staal, Lars de Jonge, Wout Hamelink, Teun van Fraeijenhove, Koen Post © (36. Cees van Tiel), Arno Scheele (74. Douwe Scheele), Brian van Hoorn (74. Michael Christina) en Stijn Dekker.