Groen-witten op karakter langs concurrent De Noormannen

In een razend spannend duel hebben onze groen-witten de nodige veerkracht getoond door in het laatste kwartier een 1-2 achterstand om te buigen in een 3-2 voorsprong. Daarmee boekten onze groen-witten eindelijk de eerste thuisoverwinning van dit seizoen.

Ook in dit duel stond er weer veel op het spel. Winst zou een flinke stap in de richting van behoud betekenen, maar verlies zou zomaar kunnen betekenen dat de ploeg terug zou vallen naar plek 13, waardoor ook rechtstreekse degradatie weer een serieuze optie zou kunnen worden. Na een spannend duel, die een hectische slotfase kende, trokken onze groen-witten de zege over de streep en nam de ploeg een marge van zes punten op Nieuwdorp en vijf punten op De Noormannen. Veilig zijn onze groen-witten nog allerminst, maar ze zijn de goede weg ingeslagen en hebben alles in eigen hand.

De wedstrijd, die onder leiding stond van Jos van Belzen uit Goes, stond met name na rust bol van de spanning en daar was het scoreverloop zeker debet aan. Door een vroeg verkregen voorsprong leek de ploeg van interim-trainer Mario de Fouw en zijn assistenten Joris Rademakers en Henk Michels (afwezig vanwege vakantie) op rozen te zitten. De wedstrijd werd in het eerste bedrijf gecontroleerd en de ploeg kreeg goede mogelijkheden om de voorsprong verder uit te bouwen, maar door één onbewaakt moment werd het nog voor rust 1-1. Toen halverwege de 2e helft de bezoekers de leiding namen, zagen velen het doemscenario al voor zich. Onze groen-witten gaven echter niet op en stroopten de mouwen nog een keer op. Ze wisten dat het nu moest gebeuren, dus de ploeg rechtte de rug en ging erop en erover.

Onze groen-witten begonnen sterk aan dit midweekse duel. Al in de 4e minuut kwam Senna Bunt oog in oog met doelman Levien Minderhoud, maar zonder succes. De doelman redde met de voet. Twee minuten later was Senna Bunt succesvoller. Arno Scheele werd op rechts weggestuurd en trok net voor de achterlijn de bal terug op de vrij lopende Frans Rokven. Diens voorzet werd bij de tweede paal op juiste waarde geschat door de jonge middenvelder. Met een geplaatste kopbal liet hij doelman Minderhoud kansloos en zette zijn ploeg op voorsprong. Ook na de 1-0 waren onze groen-witten veruit de gevaarlijkste ploeg met meerdere dreigende momenten voor het doel van De Noormannen. De bezoekers konden er weinig tegenover stellen en kwamen niet verder dan een aantal speldenprikken.

Het duurde tot de 38e minuut voordat de bezoekers echt dreigend werden. Aanvankelijk kon een inzet door Dominique Pijpelink met de voet worden gekeerd, maar de defensie kreeg vervolgens de bal niet weg uit de doelmond waardoor Rens de Visser vanuit de kluts de gelijkmaker binnen schoot. Onze groen-witten konden dus weer opnieuw beginnen. Ze pakten de draad weer op en leken al heel snel weer op voorsprong te komen. Een lob van Brian van Hoorn over doelman Minderhoud eindigde onfortuinlijk op de lat, waarna hij in de rebound veel te haastig hoog over schoot. Ook een schot van Teun van Fraeijenhove zorgde kort voor rust voor het nodige gevaar, maar via een been verdween zijn inzet over de achterlijn. Met een 1-1 tussenstand werden de kleedkamers opgezocht.

In de openingsfase van de 2e helft probeerden achtereenvolgens Justin Kolijn en Frans Rokven van afstand de doelman op de proef te stellen, maar beide schoten verdwenen net over het doel. In de 2e helft waren beide ploegen veel aan elkaar gewaagd dan voor rust. Het spel golfde op en neer, waardoor een boeiend voetbalgevecht ontstond. Nadat Brian van Hoorn op het uur zich had moeten laten vervangen door Marvin van der Staal, sloegen de bezoekers in de 67e minuut genadeloos toe. Onoplettendheid in de Zaamslag defensie was de oorzaak van het feit dat de bal vanaf de achterlijn kon worden teruggetrokken op Erwin Pouwelse, die vanaf vijf meter de hoek voor het uitkiezen had en zijn ploeg aan een 1-2 voorsprong hielp.

Dat konden onze groen-witten zich niet permitteren en dat wisten ze zelf maar al te goed. Er werd nog meer strijdlust geleverd en daarvoor werd de ploeg al snel beloond. Met nog een kwartier op de klok was een schot van Marvin van der Staal de aanleiding tot de gelijkmaker. Via de doelman belandde de bal voor de voeten van een Zaamslag speler die zijn inzet op de doellijn d.m.v. een handsbal gekeerd zag worden. Scheidsrechter van Belzen was het niet ontgaan en wilde fluiten voor een strafschop toen hij zag dat Marc de Haas alsnog de gelegenheid kreeg om zijn ploeg op gelijke hoogte te schieten. Deze 2-2 gaf onze groen-witten vleugels. Er werd alles op alles gezet om de overwinning over de streep te trekken. Peter Dieleman, gepokt en gemazeld, werd gebracht voor de slotfase ten koste van Frans Rokven. De Noormannen werden terug gedrongen op eigen helft en Peter Dieleman was zes minuten voor tijd dichtbij een treffer. Hij toucheerde een voorzet van Marc de Haas heel licht, maar dat bleek net te weinig om de bal in het doel te laten verdwijnen. Twee minuten later (86e minuut) verdween de bal echter wel tegen de touwen. Een aanval over links met een één tweetje tussen Justin Kolijn en Marvin van der Staal eindigde met een schot van Justin Kolijn dat niet goed werd verwerkt door doelman Levien Minderhoud. De bal caramboleerde via de voet van de keeper voor de voeten van de op de doellijn staande Jesse Simonse, die de bal onfortuinlijk in eigen doel werkte en Zaamslag een 3-3 voorsprong bezorgde.

Met nog een paar minuten op de klok en een aantal minuten toegevoegde tijd te gaan was het alle hens aan dek. De verkregen voorsprong mocht in geen geval nog uit handen worden gegeven. De spanning was groot, zeker ook omdat er in die slotminuten nog van alles gebeurde. Het begon met een opstootje naar aanleiding van een overtreding van Marvin van der Staal achterom de rug van scheidsrechter van Belzen. De leidsman had echter niets waargenomen, dus loste hij het incident op zonder een kaart te trekken. Daarna viel Justin Kolijn in een duel met zijn knie op zijn eigen pols, waarna de fors gebouwde Dylan Maljers er al dan niet moedwillig nog eens over heen denderde. De onfortuinlijke linksback kon met een gebroken pols richting de H.A.P. in Terneuzen. Het slotakkoord was voor doelman Dominique Pijpelink, die menig Zaamslag supporter de stuipen op het lijf jaagde. In de laatste minuut van de extra tijd wilde de doelman nog wat tijd pakken door de bal voor zich uit te spelen om er vervolgens op te duiken als een speler van De Noormannen te dichtbij zou komen. De Zaamslag goalie maakte het extra spannend door op zijn veter te trappen en de bal te missen waardoor de bezoekers alsnog aan een laatste aanval konden gaan bouwen. Het leverde hen nog een vrije trap op die uiteindelijk een eenvoudige prooi was voor de Zaamslag goalie. Na de spannende slotfase was de ontlading groot in het Zaamslag kamp na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Jos van Belzen.

A.s. zaterdag spelen onze groen-witten in Lewedorp tegen Lewedorpse Boys.

Opstelling : Dominique Pijpelink, Justin Kolijn, Michiel Leijte, Lars de Jonge, Jari Brevet, Teun van Fraeijenhove (46. Marc de Haas), Koen Post, Senna Bunt, Arno Scheele (87. Cees van Tiel), Frans Rokven (76. Peter Dieleman)en Brian van Hoorn (59. Marvin van der Staal).