Groen-witten op weg naar behoud in 3A door winst op Lewedorpse Boys

Door een verdiende 2-0 overwinning op bezoek bij Lewedorpse Boys hebben onze groen-witten een vervolg gegeven aan de goede reeks waaraan het bezig is. Door deze zege en de goede resultaten van de afgelopen weken is de ploeg inmiddels opgeklommen naar de 10e plaats op de ranglijst.

Begin maart hadden onze groen-witten de rode lantaarn nog in het bezit, maar na de trainerswissel is er wezenlijk iets veranderd in de groep. Na de verloren uitwedstrijd tegen Dauwendaele (26 februari) waren slechts vier punten behaald. Sindsdien gaat het een stuk beter en werd nog slechts drie keer een nederlaag geleden, te weten tegen Luctor Heinkenszand, VCK en De Patrijzen, allen ploegen uit de top van het klassement. Inmiddels staat de teller op 20 punten , dus er werden sinds eind februari al 16 punten aan het schamele totaal van vier toegevoegd, waardoor de ploeg inmiddels is opgeklommen van de laatste plaats naar een veilige 10e plaats.

In de slotfase van de competitie is iedere wedstrijd een finale, zo ook het uitduel in Lewedorp tegen Lewedorpse Boys. Zeker ook omdat tegelijkertijd de degradatiekraker Nieuwdorp - Goes op het programma stond. Bij verlies tegen Lebo en een eventuele zege van Nieuwdorp op Goes zou de laatste plaats toch weer aardig in het vizier komen, om nog maar te zwijgen over de nacompetitieplaatsen. Zaak dus om scherp aan de wedstrijd te beginnen en, als het even zou kunnen, de volle buit te pakken. Daarmee zou een voorschot worden genomen op een langer verblijf in de 3e klasse.

Onder leiding van de al op leeftijd zijnde, maar naar eigen zeggen nog altijd zeer fitte, scheidsrechter Gabriëls uit Etten-Leur mocht de thuisploeg de wedstrijd op gang brengen. Ook voor de ploeg van trainer Kees Duitemeijer stond er trouwens nog het nodige op het spel. Ondanks de 23 punten die de ploeg inmiddels op zak heeft zijn ze theoretisch nog altijd niet veilig en dus moesten onze groen-witten er niet op rekenen dat de punten cadeau gedaan zouden worden.

In de eerste twintig à vijf en twintig minuten waren beide ploegen aan elkaar gewaagd en beiden kregen één behoorlijke kans om de score te openen. Al na een kleine tien minuten was LeBo dichtbij de openingstreffer na een vlotte aanval over links. De hoge voorzet ging aan over de verdediging heen en viel voor de voeten van Jarmo van Tatenhove. Onze groen-witten kwamen met de schrik vrij dankzij attent optreden van doelman Dominique Pijpelink, die de inzet met de voet keerde. In de rebound kon de bal weer geblokt worden ten koste van een hoekschop. Het zou één van de weinige gevaarlijke momenten van de thuisploeg zijn. Vier minuten later lieten onze groen-witten van zich horen. Linksback Marvin van der Staal, die de onfortuinlijke Justin Kolijn verving na diens polsbreuk in de wedstrijd tegen De Noormannen, stuurde met een prima steekbal Senna Bunt diep. Doelman Dave Verhage doorzag het gevaar en was er net op tijd bij om de middenvelder van scoren af te houden ten koste van een hoekschop. Nog steeds was de wedstrijd aardig in evenwicht, al had Zaamslag goalie Dominique Pijpelink aanmerkelijk meer werk te verzetten dan zijn collega aan de andere kant. LeBo probeerde regelmatig met afstandsschoten de Zaamslag goalie te verrassen, maar daarmee waren ze duidelijk aan het verkeerde adres. Ogenschijnlijk eenvoudig pakte Dominique Pijpelink alle ballen.

In het vervolg van de 1e helft werden onze groen-witten beetje bij beetje sterker om uiteindelijk het initiatief te nemen en dat leverde na een klein half uur een verdiende voorsprong op. Nadat Marvin van der Staal zijn ploeg, na een mispeer van een LeBo verdediger, op voorsprong leek te koppen, maar daarbij het zijnet trof, was het in de 28e minuut wel raak. Bij een goed lopende aanval over links was Senna Bunt het eindstation. Op zijn afstandschot moest doelman Dave Verhage het antwoord schuldig blijven en daarmee tekende de kleine behendige middenvelder voor de openingstreffer in dit duel, zijn zesde van het seizoen. Niet veel later moest Brian van Hoorn geblesseerd het veld verlaten. Bij het aanzetten voor een sprintje schoot het in de hamstring en dus einde wedstrijd voor hem en waarschijnlijk ook einde seizoen. Hij werd vervangen door Joost Simons.

Vijf minuten voor rust leek de thuisploeg iets terug te doen, maar een schot van Jarmo van Tatenhove na een afgeslagen hoekschop schampte de lat waardoor een ingreep van Dominique Pijpelink niet noodzakelijk was. In de resterende vijf minuten van de 1e helft gebeurde er nagenoeg niets meer, waardoor onze groen-witten met een voorsprong de kleedkamer opzochten.

Zonder verdere wissels, maar met het nodige vertrouwen werd afgetrapt voor het tweede bedrijf. Snel werd duidelijk dat onze groen-witten niet onder hoefden te doen voor LeBo, dat geen al te sterke indruk maakte in de openingsfase van de 2e helft. Zaamslag was feller en strijdbaarder en dat leverde al snel resultaat op. Stijn Dekker kwam oog in oog met doelman Verhage en met een droge schuiver liet hij de LeBo goalie voor de tweede keer vissen. Met deze riante 2-0 voorsprong kwam een nieuwe overwinning wel heel dichtbij. Zaak om alert te blijven, zodat net als voor rust weinig kansen weggegeven zouden worden. Dat deed de ploeg uitstekend, er werd hoog druk gezet en daar had de thuisploeg alle moeite mee. Met fases wisten ze elkaar niet te bereiken waardoor de bal regelmatig over de zijlijn verdween. Daardoor ontstond ook de nodige irritatie tussen spelers onderling en ook dat komt het spel vaak niet ten goede.

Nadat Frans Rokven na een uur wedstrijd de lat toucheerde met een afstandsschot, was het Lewedorpse Boys dat een slotoffensief inzette. Met lange ballen werd geprobeerd een opening te vinden in de Zaamslag defensie, maar daar slaagde de ploeg niet in. Eén keer werd het nog aardig gevaarlijk voor het doel van Dominique Pijpelink, maar ook bij een door Gabriëls toegekende vrije trap voor LeBo behield de Zaamslag defensie het overzicht en bleef daardoor schadevrij. Weer een clean sheet voor Dominique Pijpelink, na eerder tegen Nieuwdorp, Goes, Bevelanders en Veere, zijn vijfde dit seizoen.

Nog belangrijker dan een clean sheet zijn de drie punten die meegaan richting Zaamslag. Daarmee komt het totaal op 20 punten en lijkt er nog één overwinning lijkt nodig te zijn om opgelucht adem te kunnen halen en vrij van zorgen te zijn. Dat zou a.s. donderdag al het geval kunnen zijn wanneer onze groen-witten thuis aantreden tegen FC Dauwendaele. Dit duel, dat gepland stond voor zaterdag 21 mei a.s., is op verzoek van Dauwendaele twee dagen naar voren geschoven.

Opstelling : Dominique Pijpelink, Marvin van der Staal, Michiel Leijte, Lars de Jonge, Jari Brevet, Frans Rokven (90. Cees van Tiel), Koen Post, Senna Bunt, Arno Scheele, Stijn Dekker (75. Jordy Bakker) en Brian van Hoorn (28. Joost Simons).