Groen-witten pakken zwaarbevochten maar verdiend punt tegen RCS

In het eerste thuisduel van dit seizoen tegen RCS zijn onze groen-witten er in geslaagd de gasten uit Oost-Souburg te bedwingen. Het tot de laatste seconden bloedstollend spannende duel met alles erop en eraan eindigde in een doelpuntloos gelijkspel.

Na de blamerende nederlaag een week geleden tegen Luctor Heinkenszand moest de ploeg van trainer André Siereveld zich in het tweede competitieduel zien op te richten tegen RCS, dat na één seizoen alweer teruggekeerd is uit de 2e klasse. Geen eenvoudige opgave dus, maar de ploeg klaarde uiteindelijk de klus wel door heel hard te werken en is van de nul af. Het werd een spannende wedstrijd waarin veel gebeurde, een 0-0 wedstrijd hoeft dus niet per definitie saai te zijn.

Onder leiding van scheidsrechter J. Tilborghs uit het Brabantse Rijsbergen bracht Stijn Dekker namens Zaamslag de wedstrijd op gang. De ploeg van oud Zaamslag speler Ralph Zegers had een licht overwicht in de openingsfase, maar tot grote kansen kwam de ploeg niet of het moet het moment van uitglijden van centrale verdediger Lars de Jonge zijn geweest waarna een RCS aanvaller in de 3e minuut de bal kon oppikken om vervolgens voorlangs te besluiten. Na een kleine tien minuten wedstrijd kwamen onze groen-witten tot een eerste gevaarlijke aanval. Een dieptepass van Arno Scheele werd door Kevin Segers verlengd op Wout Hamelink die van afstand de doelman probeerde te verrassen, maar voorlangs schoot. Verder wisten beide ploegen in het eerste kwartier niet voor doelgevaar te zorgen. Al vroeg in de wedstrijd werd duidelijk dat in aanloop naar dit duel de spelers duidelijk was gemaakt dat het heel anders moest dan een week geleden tegen Luctor Heinkenszand. Nu werd er wel keihard gewerkt in ingegrepen daar waar dat nodig was. Bij momenten waren de ingrepen van de Zaamslag defensie op het randje van het toelaatbare, maar nooit ging de ploeg over de schreef. Het was een wereld van verschil met de wedstrijd van een week eerder.

RCS kreeg het eerste half uur niet echt vat op onze groen-witten en in de ogen van trainer Ralph Zegers ging het allemaal net even te traag. Dat was mede de reden om tijdens de 1e helft een aantal omzettingen te doen. Echt veel effect leek het niet te hebben waardoor de pijlen werden gericht op scheidsrechter Tilborghs, zowel binnen de lijnen als daarbuiten. De leidsman viel overigens weinig te verwijten, hij floot een uiterst degelijke wedstrijd. Ook het overslaan van het middenveld door de lange bal van achteruit te hanteren bleek geen oplossing. Deze waren uiteindelijk vaak een prooi voor de laatste linie van Zaamslag, waardoor RCS niet tot uitgespeelde kansen kwam. Er werd door onze groen-witten dus duidelijk uit een ander vaatje getapt. Toch leek het op slag van rust fout te gaan, maar middels adequaat ingrijpen van de centrale verdedigers en doelman Bryan Buren liep het met een sisser af en bleek de speler dit het laatste tikje gaf uiteindelijk ook nog buitenspel te staan. Even daarvoor had Koen Post alle ruimte gekregen om door het midden op te rukken en had meerdere opties om af te spelen. Het werd uiteindelijk geen mogelijkheid doordat net niet de juiste keuzes werden gemaakt door de aanvoerder. Uiteindelijk werden de kleedkamers opgezocht met een 0-0 stand.

Onze groen-witten kwamen ongewijzigd uit de kleedkamer voor de 2e helft. De verwachting was dat de bezoekers de druk zouden gaan opvoeren, omdat ze met niets minder dan drie punten genoegen zouden nemen. Van onze groen-witten werd dus nog een keer 45 minuten gevraagd met dezelfde intensiteit als voor rust. In de openingsfase was de ploeg van André Siereveld zelfs dichtbij de openingstreffer. Een prima aanval over meerdere schijven ging er aan vooraf en eindigde met een voorzet van Wout Hamelink op spits Stijn Dekker, die net niet wist af te ronden. RCS probeerde druk te zetten, maar onze groen-witten stonden goed georganiseerd en waren fel in de duels waardoor er geen doorkomen aan was. Na iets meer dan een uur wedstrijd waren onze groen-witten gevaarlijk in de omschakeling. Over rechts was Wout Hamelink er vandoor en leverde een prima voorzet af op Stijn Dekker, die in kansrijke positie net even te wild reageerde waardoor hij de bal niet de juiste richting kon meegeven.

Met nog twintig minuten op de klok paste André Siereveld een dubbele wissel toe. Cees van Tiel en Lando Jorge werden gebracht voor de moe gestreden Teun van Fraeijenhove en Wout Hamelink en vier minuten later werd Kevin Segers, die geel op zak had, gewisseld voor Yannick van der Hooft. Onze groen-witten voelden dat er mogelijk toch iets te halen was tegen de ploeg van Ralph Zegers en waren niet angstig om de aanval te zoeken. Zo zag Joost Simons een kwartier voor tijd zijn schot maar rakelings langs de verkeerde kant van de paal verdwijnen. Uiteindelijk bleek het echte venijn in het laatste kwartier te zitten waarbij het houtwerk maar liefst drie keer werd geraakt. Eerst was het RCS dat een vrije trap kreeg toegekend en deze op de paal zag eindigen en enkele minuten later, toen RCS de druk nog wat verder opvoerde, moest doelman Bryan Buren handelend optreden. Hij pareerde de gevaarlijke inzet met de voet. Onze groen-witten hielden stand en lieten zich aanvallend ook niet onbetuigd in de slotfase. Na nog een keer een dubbele wissel te hebben toegepast, Ruben Dieleman en de van een blessure teruggekeerde Douwe Scheele voor de eveneens moegestreden Sam Cornelissen en Stijn Dekker, was het Lando Jorge die in de 88e minuut de ban brak en de score opende. De assistent-scheidsrechter van RCS stond echter met zijn vlag in de lucht en omdat scheidsrechter Tilborghs niet kort genoeg op de situatie stond moest hij het vlagsignaal honoreren. Het doelpunt werd onterecht afgekeurd zo bleek later. De grensrechter van RCS gaf na afloop aan André Siereveld te kennen dat het geen buitenspel was geweest. Iets om trots op te zijn zullen we maar zeggen. Direct na de onterecht afgekeurde goal was het aan de andere kant bijna raak. Daar ontsnapten onze groen-witten aan een tegentreffer doordat een inzet via de binnenkant van de paal terug het veld in stuiterde en kon worden opgeruimd. Uiteindelijk was het slotakkoord voor Lando Jorge die in de toegevoegde tijd alsnog leek te gaan scoren. Vanaf links trok hij het strafschopgebied in en had meerdere opties. Hij had o.a. breed kunnen leggen op Ruben Dieleman, maar besloot uiteindelijk zelf te schieten. De kruising van paal en lat stond helaas voor iedereen die Zaamslag een warm hart toedraagt een doelpunt in de weg. Zo eindigde dit duel onbeslist en hielden onze groen-witten een dik verdiend punt over aan de tomeloos geleverde inzet van een ieder, wat je een uitstekende collectieve prestatie mag noemen. Helaas kon het nieuwe scorebord niet worden ingewijd met het noteren van doelpunten, dat zal moeten wachten tot een volgende wedstrijd.

Volgende week zou deze opsteker een positief vervolg kunnen krijgen als onze groen-witten op bezoek gaan bij VC Vlissingen, dat in Axel met 3-0 verloor van de plaatselijke FC.

Opstelling Zaamslag : Bryan Buren, Brian van Hoorn, Arno Scheele, Lars de Jonge, Kevin Segers (74. Yannick van der Hooft), Koen Post, Joost Simons, Teun van Fraeijenhove (70. Cees van Tiel), Wout Hamelink (70. Lando Jorge), Sam Cornelissen (87. Ruben Dieleman) en Stijn Dekker (87. Douwe Scheele).