Groen-witten trekken aan het kortste eind na spannende derby

Onze groen-witten zijn er niet in geslaagd de punten op ’t Durp te houden. FC Axel was over heel de wedstrijd gezien de betere ploeg en boekte na een spannend verlopen derby een zwaarbevochten, maar verdiende overwinning. De volle buit ging dus mee naar Axel.

Ondanks de vele regen van de afgelopen dagen lag het hoofdveld aan de Sportlaan er prima bij, nadat het vrijdag was ontdaan van de vele bladeren en takken na de storm van afgelopen donderdag. Wat dat betreft stond niets een mooie derby in de weg, ook al was de weersvoorspelling voor en tijdens de wedstrijd niet al te best. Met uitzondering van een aantal bekerwedstrijden in de afgelopen jaren stond er eindelijk weer eens een derby op het programma. De laatste werd gespeeld in het seizoen 2016-2017 en ook toen was FC Axel in de 2e klasse de tegenstander en moesten onze groen-witten in beide wedstrijden de punten aan de Axelaars laten (thuis 0-1 en uit 2-1).

De KNVB had voor deze derby de voor beide ploegen onbekende scheidsrechter M.J.L. Snijders uit Etten-Leur aangesteld, die nog niet eerder actief was geweest op Zeeuws-Vlaamse bodem. Een derby die de technische staf van Zaamslag vooraf de nodige hoofdbrekens had gekost, omdat ze niet konden beschikken over een aantal vaste waarden, zoals Koen Post, Wout Hamelink, Fabrice van Holsbeke (allen geblesseerd) en Brian van Hoorn (afwezig). Na het leggen van de puzzel stonden onze groen-witten aan de aftrap met Kevin Segers op de linksback positie ter vervanging van Brian van Hoorn en Lando Jorge in de spits als vervanger van Wout Hamelink. Voor het overige verschenen de bekende namen aan de aftrap.

FC Axel, met oud Zaamslag spelers Juriën Dam en Maikel Krans in de gelederen, begon sterk aan de derby en drong onze groen-witten in de eerste vijf minuten terug op eigen helft. Middels een afstandschot, dat een prooi was voor doelman Bryan Buren, kreeg het een eerste mogelijkheid. Daarna kwam de wedstrijd meer in balans en ging het spel heen en weer. Onze groen-witten wisten daarbij een paar keer dreigend in de buurt van doelman Bart Monsieurs te verschijnen. Eerst was het Lando Jorge die de doelman dwong buiten zijn strafschopgebied in te grijpen en even later kreeg Sam Cornelissen de mogelijkheid om de bal over de uit zijn doel gekomen Monsieurs te lobben. Dat lukte, maar zijn inzet was aan de ruime kant en verdween ook hoog over het lege doel.

FC Axel had halverwege de 1e helft iets meer balbezit, maar wist amper een kans te creëren. Pas in de 25e minuut werd doelman Bryan Buren van afstand op de proef gesteld door Lorenzo Pijpelink. Een mooi schot en een dito redding van de Zaamslag sluitpost. Uiteindelijk wisten de bezoekers het lichte veldoverwicht om te zetten in een doelpunt. Tien minuten voor rust moest Bryan Buren capituleren voor een inzet van Lot Buijze. Diens diagonale schot was de Zaamslag doelman te machtig, 0-1. Even waren onze groen-witten van slag door het tegendoelpunt. FC Axel voelde dat feilloos aan en drukte door, met als gevolg een ietwat gelukkige tweede treffer. Mike Segers probeerde het drie minuten na de openingstreffer ook maar eens van afstand. Zijn schot leek een prooi voor de Bryan Buren, totdat centrale verdediger Lars de Jonge de bal onbedoeld van richting veranderde, 0-2. Een mokerslag waar onze groen-witten even tijd voor nodig hadden om die te verwerken. FC Axel controleerde vervolgens de wedstrijd en kwam tot aan het rustsignaal niet meer in de problemen.

Met Roy van der Staal in de ploeg als vervanger van Yannick van der Hooft stonden onze groen-witten aan de aftrap voor het tweede bedrijf. Met een snelle aansluitingstreffer zou er nog voldoende gelegenheid zijn om de achterstand weg te werken, maar de 2e helft was amper vijf minuten oud toen FC Axel een uitgelezen mogelijkheid kreeg om de wedstrijd in het slot te gooien. Tot opluchting van het Zaamslag kamp verdween de bal ruim naast het doel. Een aantal minuten later leken onze groen-witten te profiteren van de misser. Na een vlotte aanval dacht spits Lando Jorge de aansluitingstreffer te maken, maar een Axelse voet stond een doelpunt in de weg. Zijn inzet verdween rakelings naast het doel van Monsieurs.

Daarna gebeurde er twintig minuten lang bijzonder weinig. Onze groen-witten konden niets afdwingen, omdat ze ten eerste te onzorgvuldig waren en ten tweede omdat Axel simpelweg de betere ploeg was. Pas een kwartier voor het verstrijken van de officiële speeltijd kwam er weer wat leven in de brouwerij. Een verre bal van achteruit schoot door op het natte veld over de boomlange Shurandal van Uijtrecht, waardoor de weg vrij was voor de snelle Lando Jorge. Een uitstekende kans op de aansluitingstreffer, maar zijn inzet was te slap en verdween in het zijnet. Uiteindelijk wist de spits toch de goede kant van het net te vinden. In de 78e minuut was Lando Jorge wel succesvol en zorgde hij met een schitterend afstandschot van circa 19 meter voor de 1-2. Daarmee bracht de spits ineens de spanning terug in de wedstrijd en werd het plotseling weer een echte derby. Nu waren de bezoekers het even kwijt en leek de gelijkmaker aanstaande. De ingevallen Michael Christina kreeg hem bijna op zijn naam, maar zijn geplaatste schot in de verre hoek kon met de nodige moeite gepareerd worden door Bart Monsieurs. Dit was het signaal voor een waar slotoffensief waarbij Roy van der Staal mee voorin ging spelen. Bijna was de centrale verdediger succesvol, maar hij kon onvoldoende kracht meegeven aan zijn kopbal uit een hoekschop van Joost Simons. Ondanks dat FC Axel het in de slotfase knap lastig had, hielden ze uiteindelijk met de nodige moeite stand en wisten de 1-2 over de streep te trekken.

De ploeg van trainer André Siereveld heeft met passie gestreden voor wat ze waard waren, maar het was net niet voldoende. Ondanks dat de ploeg voorin over te weinig stootkracht beschikt, zijn de bezoekers toch aan het wankelen gebracht. Helaas stapte de ploeg met lege handen van het veld. Na afloop kreeg scheidsrechter Snijders uit beide kampen de complimenten voor zijn optreden. Zonder grote problemen wist hij de wedstrijd tot een goed einde te brengen.

Door deze nederlaag zakken onze groen-witten steeds verder weg op de ranglijst en komen de rechtstreekse degradatieplaatsen angstig dichtbij. Er zullen dus weer wat punten gesprokkeld moeten gaan worden. De eerste gelegenheid daartoe is volgende week zaterdag, als Lewedorpse Boys op bezoek komt. Met drie punten en een wedstrijd minder gespeeld is Lebo terug te vinden op de 13e plaats, net onder onze groen-witten. Een wedstrijd waarbij de nodige belangen op het spel staan dus.

Opstelling Zaamslag : Bryan Buren, Kevin Segers, Arno Scheele, Lars de Jonge, Yannick van der Hooft (46. Roy van der Staal), Joost Simons, Cees van Tiel (65. Michael Christina), Teun van Fraeijenhove (65. Douwe Scheele), Stijn Dekker, Sam Cornelissen en Lando Jorge.