Groen-witten verliezen zespunten wedstrijd van Lewedorpse Boys

In de strijd tegen degradatie hebben onze groen-witten een geflateerde 4-0 nederlaag geleden in het zespunten duel tegen Lebo. Door deze nederlaag is de achterstand op zowel De Noormannen als Lewedorpse Boys opgelopen tot zes punten en moet de blik nu gericht zijn op de onderste regionen om rechtstreekse degradatie te voorkomen.

Na de nipte nederlaag tegen koploper Serooskerke reisden onze groen-witten met het nodige zelfvertrouwen af naar Lewedorp voor de confrontatie met de plaatselijk Boys. De eerste van vier finales in de strijd tegen degradatie mocht in geen geval worden verloren, aangezien de thuisploeg voor aanvang van dit duel drie punten meer op de teller had staan. Bij winst zou er worden aangehaakt bij De Noormannen en Lebo in de strijd om de felbegeerde 8e plaats op de ranglijst, de laatste plaats die recht geeft op directe handhaving. Bij verlies is het bereiken van de nacompetitie naar alle waarschijnlijkheid het hoogst haalbare, maar het kan ook nog slechter aflopen.

Onze groen-witten stonden in Lewedorp aan de aftrap voor dit cruciale duel zonder de geblesseerde doelman Guido Vinke en de gepasseerde centrale verdediger Roy van der Staal. Ook Lebo trainer Kees Duitemeijer had te maken met personele problemen. Hij zag in de warming-up zijn eerste doelman met een enkelblessure afhaken. Het duel stond onder leiding van scheidsrechter A.J. Schot uit Tholen.

De openingsfase was boeiend te noemen met twee aanvallend ingestelde ploegen. De eerste kans van de wedstrijd was voor Senna Bunt, die namens Zaamslag zijn inzet gekeerd zag worden door 2e doelman Jens Meulmeester, die een prima indruk zou achterlaten gedurende het verloop van de wedstrijd. Het antwoord van de thuisploeg liet niet lang op zich wachten. Amper een minuut later viel een door Lars de Jonge geblokt schot op de bovenkant van de lat en nog binnen de vijf minuten was de thuisploeg andermaal gevaarlijk. Nu zag doelman Bryan Buren een schot van Kevin Ravensbergen uit een vrije trap, die met het hoofd werd verlengd, rakelings naast zijn doel verdwijnen. Lebo was de meest gevaarlijk ploeg in de openingsfase en kwam nog binnen de eerste tien minuten andermaal gevaarlijk opzetten. Fabrice van Holsbeke en Lars de Jonge waren gezamenlijk in staat de aanval van Dylan van Hove en Jarmo van Tatenhove onschadelijk te maken.

Nadat nog binnen het kwartier een scherp aangesneden hoekschop van Lebo op de buitenkant van de paal werd gekopt, kregen onze groen-witten meer grip op de wedstrijd, maar echte kansen werden niet gecreëerd. Qua veldspel deden beide ploegen weinig voor elkaar onder, al ging er van de thuisploeg meer dreiging uit aangezien zij beschikten over de snelle vleugelaanvallers Jarmo van Tatenhove en Emiel Kloosterman. Gevaarlijk werd de ploeg echter niet meer gedurende het eerste half uur. Het duurde tot de 30e minuut voordat een volgende mogelijkheid te noteren viel. Deze keer was het rechtsbuiten Stijn Dekker die een uitstekende voorzet afleverde, maar Wesley Dieleman net niet wist te bereiken. De spits kwam al glijdend een teenlengte te kort om de voorzet tot doelpunt te promoveren. Een paar minuten later ging de rechtsbuiten alleen op doelman Meulmeester af, maar leek te gehaast in de afronding, waardoor Meulmeester de inzet met de voet wist te pareren.

De 45 minuten zaten er inmiddels op en dus leek de 1e helft doelpuntloos afgesloten te worden. Daar dacht Dylan van Hove in de 47e minuut echter anders over. Hij was het eindstation van een prachtige aanval over de rechterflank en een dito voorzet van Jarno van Tatenhove. De spits schatte de voorzet op juiste waarde en liet doelman Bryan Buren kansloos. Met deze onverwachte achterstand zochten onze groen-witten de kleedkamer op en hadden ze een klein kwartier de tijd om een plan te smeden om de opgelopen achterstand weg te werken.

Met Sam Cornelissen als vervanger van spits Wesley Dieleman, die nauwelijks in het stuk was voorgekomen, begonnen onze groen-witten aan het tweede bedrijf. Als gevolg van de wissel ging Stijn Dekker in de spits spelen. De openingsfase van de 2e helft kenmerkte zich door veel commentaar op de leiding door beide elftallen. Scheidsrechter Schot had het helemaal gehad en waarschuwde dat het klaar moest zijn; de eerst volgende opmerking zou bestraft worden. Niet veel later was het Wout Hamelink die de scheidsrechter attendeerde op een handsbal van een Lebo speler, wat overigens een terechte opmerking was. De handsbal was Schot blijkbaar ontgaan, maar niet de opmerking van de middenvelder die met geel werd bestraft.

Naarmate het tweede bedrijf vorderde voerden onze groen-witten de druk meer en meer op in een poging de gelijkmaker te forceren. Daarbij nam het veel risico gezien het feit dat de thuisploeg er in de omschakeling gevaarlijk kon uitkomen via hun snelle vleugelaanvallers. Middels de lange bal van achteruit probeerden onze groen-witten de aanvallers in stelling te brengen, maar in bijna alle gevallen werd het een prooi voor de Lebo doelman. Toch kende de thuisploeg halverwege de 2e helft een lastige fase en leek de gelijkmaker een kwestie van tijd. In de 65e minuut leek het zover toen aanvoerder Koen Post een vlammend schot afleverde en leek te gaan scoren. Tot ieders verbazing werd zijn inzet met de nodige moeite tot hoekschop verwerkt door doelman Jens Meulmeester. Na deze geweldige redding kreeg de thuisploeg de controle over de wedstrijd terug, wat halverwege de 2e helft een aardige mogelijkheid opleverde, maar een geklopte Bryan Buren werd bijgestaan door de paal.

Met nog steeds de minimale marge van één treffer zaten onze groen-witten nog altijd in de wedstrijd, maar begon de tijd wel te dringen. Nadat een kwartier voor tijd balverlies van Cees van Tiel in de opbouw onbestraft was gebleven, was het weer de beurt aan onze groen-witten. Een voorzet kwam terecht bij Sam Cornelissen, die Arno Scheele wist te bereiken. De Lebo verdediging leek geklopt, maar de middenvelder kreeg de bal niet onder controle waardoor de Lebo verdediging kon opruimen. Toch werd het kort daarop alsnog gelijk door een rake kopbal van Wout Hamelink. De assistent-scheidsrechter van Lebo had echter zijn vlag al omhoog voordat de middenvelder kopte. Scheidsrechter Schot honoreerde het vlagsignaal en keurde het doelpunt af wegens buitenspel.

Het ontbrak onze groen-witten dus weer eens aan het nodige geluk en dat niet voor het eerst dit seizoen. Verdedigend staat het best aardig waardoor er na de winterstop niet al te veel goals worden weggegeven, maar de ploeg komt zelf veel te weinig tot scoren. In plaats van 1-1 kreeg het in de 83e minuut het deksel op de neus. Het werd 2-0 door Jarmo van Tatenhove, die een voorzet vanaf rechts tegen de touwen schoot buiten bereik van doelman Bryan Buren. Daarmee gooide hij de wedstrijd in het slot, al probeerde trainer André Siereveld met een noodgreep daar nog verandering in te brengen. Hij bracht voor de laatste paar minuten Roy van der Staal als extra spits binnen de lijnen, wat ten koste ging van centrale verdediger Cees van Tiel. Daarmee werd nog meer risico genomen en dat werd uiteindelijk flink afgestraft. Toch was het Roy van der Staal die bij zijn eerste balcontact onmiddellijk een kans kreeg. Met een lob probeerde hij doelman Meulmeester te verschalken, maar de bal verdween over het doel. In de voorlaatste minuut van de officiële speeltijd had invaller Sam Cornelissen de aansluitingstreffer op zijn schoen, maar weer was het doelman Jens Meulmeester die pareerde. In de blessuretijd strooide Lebo nog wat extra zout in de wonden door nog twee keer doeltreffend te zijn. Achtereenvolgens Jarmo van Tatenhove en Emiel Kloosterman zorgden voor een verdiende maar geflatteerde overwinning en daarmee doet Lebo goede zaken doet in de strijd tegen degradatie.

Na deze teleurstellende middag is directe handhaving onwaarschijnlijk geworden en wordt het voor de ploeg van trainer André Siereveld nog een hele klus om rechtstreekse degradatie te voorkomen. Veere is inmiddels de eerste degradant en Nieuwdorp lijkt dat lot ook te moeten ondergaan. Onze groen-witten kunnen daaraan hun steentje bijdragen als ze volgende week de rechtstreekse confrontatie met Nieuwdorp weten te winnen. In de laatste vier duels gaan onze groen-witten naar alle waarschijnlijkheid samen met Bevelanders en GPC Vlissingen uitmaken wie de derde degradant wordt en wie de nacompetitie in gaat. De Noormannen en Lebo lijken samen te gaan strijden om de 8e plaats, dus directe handhaving. Eén van deze twee zal vermoedelijk ook veroordeeld zijn tot het spelen van nacompetitie. Hoe dan ook, het wordt een spannend slot van deze enerverende competitie.

Opstelling Zaamslag : Bryan Buren, Brian van Hoorn, Fabrice van Holsbeke, Cees van Tiel (87. Roy van der Staal), Lars de Jonge, Koen Post, Arno Scheele, Wout Hamelink, Senna Bunt, Wesley Dieleman (46. Sam Cornelissen) en Stijn Dekker.