Groen-witten verzuimen af te rekenen met concurrent Goes in strijd tegen degradatie

Onze groen-witten lijken de spanning er tot het eind toe in te willen houden. In het thuisduel tegen mededegradatiekandidaat Goes waren ze in het eerste half uur veruit de mindere, om daarna een uur lang heer en meester te zijn. Ze verzuimden dit zes punten duel echter over de streep te trekken, waardoor de eindstand bleef steken op een 1-1 gelijkspel.

Nog steeds is bij een viertal ploegen, waaronder onze groen-witten, de angst voor degradatie groot. Wie pakt de laatste strohalm en speelt zich veilig en wie zakt definitief weg naar de onderste regionen en is gedoemd tot het spelen van nacompetitie of zelfs rechtstreekse degradatie. Onze groen-witten hadden het in de thuiswedstrijd tegen concurrent Goes volledig in eigen hand, maar de spanning leek er bij een aantal spelers overduidelijk op te staan. De bezoekers daarentegen begonnen fris en fruitig aan het duel dat onder leiding stond van scheidsrechter Rinus Struik uit Ellemeet. Het eerste half uur werden onze groen-witten volledig overklast door de individueel behendige spelers van Goes. Al in de 6e minuut moest doelman Dominique Pijpelink alle zeilen bijzetten om een vroege achterstand te voorkomen. Via zijn vingertoppen en de paal verdween de inzet over de achterlijn. Drie minuten later werd een aanval over links wel doeltreffend afgerond. De Zaamslag defensie kwam telkens een stap te laat waardoor de bal uiteindelijk voor de voeten van Jordy Rouw viel. Op diens inzet had Dominique Pijpelink geen antwoord, waardoor hij met zijn ploeg al vroeg een flinke domper kreeg te verwerken en een 0-1 achterstand moest zien goed te maken.

Halverwege het eerste bedrijf diende zich de volgende tegenslag aan. Joost Simons moest met liesklachten het veld verlaten en werd vervangen door de van een blessure terugkerende Brian van Hoorn. Kort na de wissel werden onze groen-witten sterker en sterker, kregen na een half uur volledig grip op de tegenstander en trokken uiteindelijk het initiatief in de wedstrijd naar zich toe. Dat resulteerde in de 37e minuut in de gelijkmaker. Nadat de bedrijvige Senna Bunt op het middenveld een aanval van de bezoekers had onderschept kwam de bal via Arno Scheele terecht bij Brian van Hoorn, die op zijn beurt Arno Scheele weer bediende. Tegen diens inzet was doelman Stephan Buijsse niet opgewassen waardoor de stand weer in evenwicht was.

In het resterende kwartier voor rust hadden onze groen-witten volledige controle over de wedstrijd. De formatie van het trio de Fouw, Michels en Rademakers had met een beetje geluk ook zomaar met een voorsprong de rust in kunnen gaan, maar Brian van Hoorn zag zijn inzet net voorlangs het doel van Goes verdwijnen.

Met aanvallende middenvelder Marvin van der Staal in het veld ten koste van verdedigende middenvelder Cees van Tiel begonnen onze groen-witten sterk aan het tweede bedrijf . Drie kwartier lang werd Goes onder druk gezet, waaraan de bezoekers sporadisch wisten te ontsnappen. Eén zo’n moment was een vrije trap in de 53e minuut na een ongelukkige handsbal. Dominique Pijpelink zag de vrije trap recht op zich afkomen en dus kon de goalie de bal eenvoudig over zijn doel tikken.

De 2e helft was tien minuten oud toen Brian van Hoorn op weg leek de score te gaan verdubbelen. Na een snel genomen vrije trap door Koen Post liet de spits verdediger Maxim Remmers zijn hielen zien en stevende recht op doelman Buijsse af. De doelman bleek andermaal sterk voor de dag te komen in deze één op één situatie. Dat was ook al het geval in de heenwedstrijd, toen Jari Brevet tot tweemaal toe op de doelman stuitte. Ook Brian van Hoorn wist de doelman niet te passeren en met hulp van verdediger Remmers werd de aanval onschadelijk gemaakt.

Zo ging er onder aanvoering van stabiele factor en aanvoerder Koen Post de nodige dreiging uit van onze groen-witten en was het wachten op een verdiende voorsprong. Helaas bleek vaak de eindpass net niet zuiver genoeg waardoor een aantal gevaarlijk lijkende momenten uiteindelijk niet afgerond konden worden. Zo was na ruim een uur wedstrijd Marvin van der Staal dichtbij een doelpunt, maar hij wist de voorzet van Jari Brevet niet op waarde te schatten. Wel wist hij de bal opnieuw voor te geven op Senna Bunt, die vervolgens naast kopte. Onze groen-witten waren dus veruit de gevaarlijkste ploeg in de 2e helft en hadden eigenlijk weinig te vrezen van Goes, dat haar kruit al in het eerste half uur verschoten leek te hebben. De grootste kans van de wedstrijd was tien minuten voor tijd voor Brian van Hoorn. Met een subtiele steekbal bediende Senna Bunt de spits, die zijn tegenstander uitkapte en oog in oog kwam met doelman Stephan Buijsse. Hij leek zijn ploeg op voorsprong te schieten, maar met een sublieme redding stak de Goes doelman daar een stokje voor.

In de laatste vijf minuten van de officiële speeltijd had alsnog de wedstrijd door één van beide ploegen beslist kunnen worden. Eerst waren het de bezoekers die doelman Dominique Pijpelink tot een redding dwongen, waarna het slotakkoord voor Michiel Leijte was. De mee opgekomen centrale verdediger zag zijn inzet uit een hoekschop van Koen Post rakelings over het doel verdwijnen. Zo stond na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Struik, die een degelijke wedstrijd floot, een 1-1 eindstand op het scorebord. Daardoor blijft het uitermate spannend onderin en gaan met nog vijf wedstrijden (Zaamslag en Nieuwdorp nog zes wedstrijden) voor de boeg onze groen-witten samen met Goes, De Noormannen en Nieuwdorp uitmaken wie rechtstreeks degradeert en welke twee ploegen gedoemd zijn nacompetitievoetbal te spelen. Vooralsnog hebben onze groen-witten, na dit gelijke spel en het verlies van De Noormannen en Nieuwdorp, nog steeds de beste papieren, al is de marge bijzonder klein. A.s. dinsdag mag er geen misstap worden begaan als De Noormannen op bezoek komen, want dat zou wel eens fatale gevolgen kunnen hebben.

Zaamslag – De Noormannen, dinsdag 10 mei - aanvang 19.15 uur.

Opstelling : Dominique Pijpelink, Justin Kolijn, Michiel Leijte, Lars de Jonge, Cees van Tiel (46. Marvin van der Staal), Jari Brevet, Frans Rokven, Koen Post, Arno Scheele, Senna Bunt en Joost Simons (23. Brian van Hoorn).