Niets lukt tegen Wieldrecht, het is over en uit

Vorige week was hij nog het goudhaantje voor zijn ploeg, vandaag tegen Wieldrecht lukte er helemaal niets. De beste kansen wist spits Wesley Dieleman er niet in te krijgen en daarmee mocht Wieldrecht van geluk spreken. Bovendien kwamen de bezoekers door fouten in de verdediging met enig fortuin voor rust op een 0-2 voorsprong. Ook in de 2e helft was de ploeg niet zonder geluk. Al vroeg in de 2e helft werd de voorsprong uitgebouwd naar 0-3 door een van richting veranderd afstandschot. Hiermee werd de wedstrijd in het slot gegooid waardoor Wieldrecht volgende week de finale speelt tegen Tholense Boys.

De uitslag doet vermoeden dat onze groen-witten een kansloze wedstrijd hebben gespeeld, maar het tegendeel is waar. Als het bij rust 4-2 voor onze groen-witten had gestaan, had iedereen daar vrede mee kunnen hebben. Zaamslag was in het eerste bedrijf de betere en gevaarlijkste ploeg. Het creëerde zeker vijf 100% kansen, waaruit het niet één keer wist te scoren. Dan weet je dat het een lastig verhaal wordt, zeker als men in verdedigend opzicht ook steken laat vallen. Wieldrecht liet daarentegen zien bijzonder effectief om te kunnen gaan met de paar mogelijkheden die het, met name in de 1e helft, kreeg.

De bezoekers mochten aftrappen van scheidsrechter Richard van de Rest uit Dordrecht, die geassisteerd werd door I.J. Larijn uit Dordrecht en T. Colen uit Kerkrade (!). Na de eerste minuten waarin beide ploegen de kat uit de boom keken, namen onze groen-witten vroeg in de wedstrijd het initiatief, wat al snel tot kansen leidde. Met name spits Wesley Dieleman kreeg de nodige kansen. Nadat hij eerst van dichtbij in kansrijke positie tegen een verdediger had aangeschoten kreeg hij in de 11e minuut de bal op een presenteerblaadje van Juriën Dam, die goed anticipeerde op een steekbal en vanaf de achterlijn kon voorgeven op zijn ploeggenoot. Volledig vrij voor open doel wist de spits de bal volledig te missen waardoor de bezoekers aan een vroege achterstand ontsnapten. Het zou het verhaal van de 1e helft worden, want er ontpopte zich een waar kansenfestival waarvan er niet één werd benut. De volgende kans was voor Niek Luime, al moet gezegd dat deze niet eenvoudig was. Hij kwam net een teenlengte tekort om een prima steekbal van Juriën Dam om te zetten in een doelpoging.

Halverwege de 1e helft kregen onze groen-witten een vrije trap na een overtreding op Niek Luime. Dennis van Passel eiste de bal op. Van een respectabele afstand stuurde Dennis de bal hard en zuiver naar de hoek, maar doelman Ruben van de Koppel wist met een knappe safe zijn doel schoon te houden.

Daar waar het kon probeerden de bezoekers de aanval te zoeken en bij vlagen lieten ze zien over een uitstekend voetballende ploeg te beschikken.

Aanvankelijk was er geen vuiltje aan de lucht, omdat de Zaamslag defensie goed werk afleverde. Tot Michiel Leijte in de 27e minuut zijn tegenstander vast pakte binnen de beruchte lijnen. Scheidsrechter van de Rest was onverbiddelijk en wees naar de stip. Het was overduidelijk en er was dan ook niemand die protesteerde. Aanvoerder Daan Vegt nam de verantwoording op zich en stuurde Dominique Pijpelink naar de verkeerde hoek, 0-1. Op dat moment zeer tegen de verhouding in, maar zeker nog geen man over boord.

Binnen vijf minuten had de stand weer in evenwicht kunnen zijn als Wesley Dieleman een beetje meer geluk had gehad. Hij kopte uit een hoekschop van Juriën Dam snoeihard op de paal. Uit de daaropvolgende tegenaanval gaf de aalvlugge Mark van Agteren zijn visitekaartje af. Hij snelde over de linkerflank richting het Zaamslag doel en liet iedereen zijn hielen zien. Toen hij ook de uitkomende Dominique Pijpelink te snel af was, maakte hij het vervolgens knap af. Deze 0-2 kwam aan als een mokerslag, maar onze groen-witten gaven de moed niet op.

Nadat Wieldrecht in de 38e minuut een vrije trap rakelings naast had geschoten, was het weer de beurt aan onze groen-witten. Een prima aanval over rechts eindigde met een voorzet van Jorin Missu, die voor het doel werd gemist door Dennis van Passel en doelman van de Koppel. Daardoor kreeg Wesley Dieleman de gelegenheid om de bal in een bijna verlaten doel te schuiven. Tot zijn eigen ontzetting en dat van de Zaamslag aanhang miste hij opnieuw voor open doel. Het ontbeerde de ploeg en met name Wesley aan het nodige geluk. Zo ook een paar minuten voor rust toen Wesley Dieleman alleen op de doelman leek af te gaan. In extremisch wist verdediger Armando Tuur hem te achterhalen en de bal over de achterlijn te tikken.

De laatste grote kans was op slag van rust voor Juriën Dam. Een diepe bal werd door Wesley Dieleman panklaar gereed gelegd voor de voeten van de middenvelder. In gedachten zag iedereen de bal in het doel verdwijnen, maar in werkelijkheid verdween het speeltuig rakelings naast het doel. Zo had de ploeg van Dominique D’Hooge geen greintje geluk en dus zou het lastig worden ondanks dat er nog 45 minuten te gaan waren.

Twee ongewijzigde teams verschenen aan de aftrap voor het tweede bedrijf. Onze groen-witten probeerden de aanval te zoeken, maar konden niet of nauwelijks voor enig gevaar zorgen. Toen Wieldrecht middenvelder Cees Groeneveld met enige hulp van een Zaamslag speler op fraaie wijze de 0-3 aantekende leek het pleit wel beslecht. Vanaf dat moment speelde de ploeg uit Dordrecht een gewonnen wedstrijd, al waren ze daar zelf nog niet helemaal zeker van. Er was tenslotte nog ruim een half uur te gaan en er zijn in het verleden al gekkere dingen gebeurd op een voetbalveld. Maar vandaag waren onze groen-witten niet in staat daar verandering in te brengen.

Na precies een uur wedstrijd ontstond een opstootje aan de zijlijn, waardoor scheidsrechter van de Rest zich genoodzaakt zag de wedstrijd tijdelijk te onderbreken voor een afkoelingsperiode. De aanleiding was het achterhouden van de bal door een Wieldrecht aanhanger bij een te nemen inworp door Maikel Krans, waarbij er lichamelijk contact was tussen beiden. Na met wedstrijdcoördinator Rinus Dieleman en de Wieldrecht voorzitter te hebben overlegd werd de “supporter” van Wieldrecht gesommeerd het terrein te verlaten, waarna de wedstrijd werd vervolgd.

Onze groen-witten haalden vanaf dat moment nimmer meer het niveau van de 1e helft, waardoor het onmogelijk leek om deze achterstand nog weg te werken. Integendeel, het meeste gevaar kwam van de bezoekers via de snelle Mark van Agteren, die in de 76e minuut fors onderuit werd gehaald door Roy van der Staal. De verdediger kwam weg met een gele kaart, daar waar de Wieldrecht aanhang een andere mening was toegedaan.

Diezelfde Mark van Agteren was in de 80e minuut dichtbij de 0-4. Bij een aanval in wording leverde Roy van der Staal de bal zomaar in bij van Agteren, die even een versnelling hoger ging en iedereen eruit liep met de bal aan de voet. Uiteindelijk stond de paal zijn tweede doelpunt in de weg. In de daarop volgende tegenaanval van onze groen-witten ging Niek Luime gewillig naar het gras toen hij bij de schouder werd vastgepakt binnen het strafschopgebied. Ook deze keer was van de Rest onverbiddelijk en legde de bal op de stip. De spits ging zelf achter de bal staan, maar het lukte ook hem niet om het net te vinden. Doelman Ruben van de Koppel pakte de zeer matig ingeschoten strafschop.

Het bleef uiteindelijk 0-3 in het voordeel van de bezoekers, waardoor zij de finale mogen spelen tegen Tholense Boys, dat Prinsenland na een 2-2 eindstand met strafschoppen wist te verslaan.

Onze groen-witten kunnen ondanks de uitschakeling terugkijken op een mooi seizoen waarin een keurige 4e plaats werd behaald en gestreden werd voor promotie.

Opstelling Zaamslag : Dominique Pijpelink, Ruben de Haas, Roy van der Staal, Maikel Krans, Jorin Missu (73. Joost Simons), Michiel Leijte, Juriën Dam, Koen Post, Dennis van Passel (59. Frans Rokven (90. Justin Kolijn)), Wesley Dieleman en Niek Luime.