Nipte nederlaag groen-witten op bezoek bij koploper Serooskerke

Onze groen-witten hebben het koploper Serooskerke in eigen huis aardig lastig gemaakt. Uiteindelijk trok de ranglijstaanvoerder de wedstrijd met 2-1 over de streep, maar deze minimale nederlaag is toch bemoedigend zo kort voor aanvang van de beslissende fase in de competitie.

Aron Wattel bezorgde zijn ploeg met twee doelpunten, verdeeld over beide helften, uiteindelijk de overwinning waardoor Serooskerke voorlopig de ranglijst blijft aanvoeren. Een verdiende overwinning op basis van het vertoonde spel, maar gezien de wilskracht en inzet van onze groen-witten had het ook zomaar in een gelijkspel kunnen eindigen. Aangezien dat niet het geval was wacht onze groen-witten een viertal super spannende weken waarin de degradatiestrijd beslist zal worden. Door de winst van Lewedorpse Boys en het gelijke spel van De Noormannen moeten onze groen-witten in de achtervolging op deze concurrenten in een poging om ook volgend seizoen verzekerd te zijn van voetbal in de 3e klasse.

Vooraf leek het een lastig duel te gaan worden voor onze groen-witten tegen de koploper van 3A, die het liefst na één jaar terug willen keren naar de 2e klasse. Samen met FC Dauwendaele gaan ze uitmaken wie er kampioen wordt van de 3e klasse A. Tijdens het eerste duel in november bleek de ploeg van trainer Cees Houtepen duidelijk een maatje te groot voor onze groen-witten (1-6). Echter het spel van de ploeg van trainer André Siereveld is na de winterstop aanmerkelijk beter geworden vergeleken met de eerste seizoenshelft, dus reisde men toch met het nodige zelfvertrouwen af richting Serooskerke voor speelronde 21. Veel mogelijkheden kregen onze groen-witten niet op sportpark Noordhout, maar de kansen die werden gecreëerd had ook zomaar meer dan één doelpunt kunnen opleveren.

Onmiddellijk na het eerste fluitsignaal van de nog jonge scheidsrechter Stan Hermans uit Etten-Leur werden onze groen-witten vastgezet op eigen helft. Met de wind in de rug was de kampioenskandidaat direct gevaarlijk en leek al na drie minuten op voorsprong te komen door toedoen van Kaj van de Rafelaar. Zowel Senna Bunt als doelman Guido Vinke konden zijn inzet niet pareren, maar de op de doellijn geposteerde Lars de Jonge lukte dat wel. Voordat de bal de doellijn volledig was gepasseerd kon de rechtsback de bal wegrossen om zo een hele vroege achterstand voor zijn ploeg te voorkomen.

Toch wisten onze groen-witten na de hachelijke openingsminuten met enige regelmaat onder de druk vandaan te komen om vervolgens brutaal de aanval te kiezen. Dat resulteerde in de 13e minuut in een verrassende voorsprong. Spits Wesley Dieleman troefde zijn opponent Peter Francke af en schoot met links de lage voorzet vanaf de linkerflank langs sluitpost Jordi Suurmond. Een situatie die de koploper dit seizoen nog niet vaak heeft meegemaakt en dat was te merken. De ploeg had het na de onverwachte achterstand behoorlijk lastig, niet alleen vanwege de harde wind en de prima tegenstand die onze groen-witten boden, maar de ploeg van Houtepen speelde duidelijk ook tegen zichzelf. Onzorgvuldig en te gehaast spel op het uitermate slechte veld, dat naar eigen zeggen meer weg had van een weiland, leverde het nodige balverlies op. Toch wisten onze groen-witten niet te profiteren van de onzorgvuldigheid van de thuisploeg, maar gaven na de grote kans in de openingsfase ook weinig tot niets meer weg. Kaj van de Rafelaar was er nog het dichtst bij toen zijn vrije trap op de buitenkant van de paal terecht kwam, waarna de Zaamslag defensie de bal kon oppikken voor een veelbelovende en dreigende tegenaanval, die uiteindelijk niets opleverde.

Serooskerke kon zich geen nederlaag permitteren, dus zette het alles op alles om snel de gelijkmaker te forceren. Dat lukte na ruim een half uur toen de Zaamslag defensie een voorzet verkeerd inschatte en de bal op een paar meter van doelman Guido Vinke zomaar voor de voeten van Aron Wattel viel, die vervolgens de Zaamslag goalie kansloos liet en de eerder opgelopen schade repareerde.

Voor onze groen-witten was het zaak om niet met een achterstand de rust in te gaan en dat lukte. Er werd gestreden voor iedere meter en daarmee maakten ze het Serooskerke aardig lastig. Bovendien leverde het vijf minuten voor rust ook nog een uitstekende mogelijkheid op bij een aanval over de linkerflank. Uiteindelijk was het Senna Bunt die een prima voorzet afleverde op de vrij lopende Wesley Dieleman. De timing van de spits was net niet super, waardoor zijn kopbal naast het doel van Suurmond verdween. Met een beetje meer geluk hadden onze groen-witten ook zomaar met een voorsprong de rust in kunnen gaan. Bij de thuisploeg was men duidelijk ontevreden met het vertoonde spel van hun ploeg en de verrassende 1-1 ruststand. Voor onze groen-witten een uitstekende tussenstand, zeker met het oog op de 2e helft, waarin ze met de wind in de rug gingen spelen en vaker in de buurt van het Serooskerke doel zouden kunnen komen, zo was de verwachting.

Uiteindelijk bleek dat heel anders uit te pakken naarmate het tweede bedrijf vorderde. Het was de thuisploeg die in het eerste kwartier na rust veelvuldig de aanval koos en onze groen-witten terug drong op eigen helft. Het leverde de thuisploeg slechts één mogelijkheid op voor de ingevallen Robbert Luijk, die een voorzet in één keer op zijn pantoffel nam, maar niet de juiste richting aan zijn schot kon meegeven. Na een kwartier waren onze groen-witten in staat om de aanvalsdrang van Seroos in te dammen, waardoor ze zelf ook weer aan aanvallen konden toekomen. Toch konden ze onvoldoende profiteren van het wind voordeel, want ondanks de harde wind in de rug lukte het sporadisch om het vijandige strafschopgebied te bereiken, laat staan om voor dreiging te zorgen.

Halverwege de 2e helft bracht Aron Wattel zijn ploeg op voorsprong. De handige spits, die niet veel ruimte nodig heeft om gevaarlijk te worden, was de Zaamslag defensie inclusief doelman Guido Vinke weer te slim af. Met een fraaie lob plaatste hij de bal in het lege doel buiten bereik van centrale verdediger Fabrice van Holsbeke, die een doelpunt niet meer kon voorkomen. Met nog ruim twintig minuten op de klok deden onze groen-witten er alles aan om de 2-1 achterstand om te buigen in een gelijkspel om alsnog een punt uit het vuur te slepen. Na een ingreep van Guido Vinke in de 70e minuut werd de moegestreden Wesley Dieleman vervangen door Sam Cornelissen en verhuisde Stijn Dekker van het middenveld naar de spitspositie. De kans op de gelijkmaker kwam toch nog in de 84e minuut. Een voorzet vanaf rechts was net niet op maat voor Stijn Dekker, maar viel pardoes voor de voeten van Senna Bunt, die mogelijk verrast was en zijn voet net niet tegen de bal wist te drukken. Het was het laatste wapenfeit van de wedstrijd en dus bleef de koploper uiteindelijk schade vrij in dit sportief verlopen duel waarin scheidsrechter Hermans het niet al te lastig had.

Het lukte onze groen-witten helaas niet om een bonus punt aan hun totaal toe te voegen en dus moet het de komende wedstrijden gaan gebeuren als achtereenvolgens Lewedorpse Boys (uit), Nieuwdorp (thuis), GPC Vlissingen (uit) en De Noormannen (thuis) de tegenstander zijn. Vier finales waarin onze groen-witten rechtstreekse degradatie moeten zien af te wenden en mogelijk zelfs ook nacompetitie voetbal.

Opstelling Zaamslag : Guido Vinke, Brian van Hoorn (83. Teun van Fraeijenhove), Fabrice van Holsbeke, Roy van der Staal, Lars de Jonge, Koen Post, Arno Scheele, Wout Hamelink, Senna Bunt, Wesley Dieleman (70. Sam Cornelissen) en Stijn Dekker.