Ontluisterende 7-1 nederlaag groen-witten tegen ’s-Heer Arendskerke

Op bezoek in ’s-Heer Arendskerke hebben onze groen-witten op het kunstgrasveld van de plaatselijke trots een wanprestatie geleverd en hebben de grootste nederlaag sinds tijden geleden. We moeten ver terug in de tijd om te zien wanneer voor het laatst 7 tegen doelpunten werden geïncasseerd. Uit de archieven blijkt dat dit het seizoen 2008/2009 te zijn, toen in de 1e klasse C in Aalst met 7-1 werd verloren van Roda Boys en thuis met 2-7 van Nieuw-Lekkerland.

Onze groen-witten kwamen er deze wedstrijd totaal niet aan te pas en werden op alle fronten afgetroefd door ’s-Heer Arendskerke, dat heel de wedstrijd heer en meester was. Na een vroeg opgelopen 1-0 achterstand bleef onze groen-witten aanvankelijk nieuwe averij bespaard. Dat kwam niet omdat ze controle hadden over de wedstrijd, maar de oorzaak zat h’m met name in het feit dat het vizier van de lange Michel Harinck niet op scherp stond, waardoor hij een aantal aardige kansen verprutste. Hij had er, behalve het openingsdoelpunt, zeker nog drie kunnen maken in het eerste bedrijf. Toch werden er in het laatste kwartier voor rust alsnog drie gemaakt waardoor een riante 4-0 ruststand op het scorebord prijkte. Helaas voor onze groen-witten bleef het daar niet bij, want ondanks een drievoudige wissel in de rust kon doelman Marco de Putter, deze keer de stand-in voor de geblesseerde keepers Bryan Buren en Guido Vinke, na drie minuten alweer de gang naar het net maken en daarmee was de gifbeker nog lang niet leeg. Een kwartier later stond er namelijk een 7-0 tussenstand op het scorebord en leek een monsterscore met dubbele cijfers in de maak. Dat bleef de ploeg van André Siereveld gelukkig bespaard. Dat dit niet gebeurde kwam met name doordat scheidsrechter Kadir Düzdüsen uit Dordrecht onze groen-witten na 65 minuten een strafschop toekende na een vermeende overtreding van doelman Tom Antonisse op Senna Bunt en daar ook nog eens met rood voor werd bestraft. Nadat de doelman was vervangen door de jeugdige Siep Capello, bepaalde aanvoerder Koen Post vanaf de stip de eindstand op 7-1.

Een complete offday dus voor onze groen-witten, die aantraden zonder de geblesseerde Guido Vinke en de geschorste Nick Hoogstraate. Al 14 seconden na de aftrap door Brian van Hoorn namens Zaamslag werd de bal ingeleverd bij de tegenstander, wat zich gedurende het verloop van de wedstrijd heel vaak zou voordoen. De thuisploeg oogde gretig en wilde zich voor eigen publiek revancheren voor het 3-0 verlies van een week geleden tegen Serooskerke. Onze groen-witten daarentegen toonden bij lange na niet de gretigheid van een week geleden tegen Dauwendaele. Het leverde een vroege voorsprong op voor de thuisploeg, al kwam die met enig fortuin tot stand. Michel Harinck kreeg tot twee keer toe de bal gelukkig mee uit de kluts om vervolgens doelman Marco de Putter voor de eerste keer kansloos te laten, 1-0.

Na de vroeg verkregen voorsprong ging de thuisploeg door. Heersend op het middenveld werden met enige regelmaat de spitsen diep gestuurd met ballen achter de verdediging, waardoor de Zaamslag defensie het nauwelijks kon belopen. Na ruim een kwartier weer z’on diepe bal op Michel Harinck, die in kansrijke positie vergat de bal aan te nemen waardoor Marco de Putter tijdig kon ingrijpen. Even later was het diezelfde Harinck die uit een hoekschop bij de tweede paal een vrije kopkans kreeg, maar over het doel kopte. Onze groen-witten stelden er nauwelijks iets tegenover. Slechts één keer in heel de 1e helft kwamen ze in de buurt van het vijandige doel, toen Brian van Hoorn diep werd gestuurd en alleen op het doel af leek te gaan. Hij had echter net iets teveel tijd nodig waardoor hij al dan niet reglementair van de bal werd gezet. Scheidsrechter Düzdüsen zag er niets in en liet het spel doorgaan.

In de laatste tien minuten van de 1e helft was de thuisploeg wel trefzeker. De 2-0 kwam tot stand uit een slim genomen hoekschop buiten de zestien, waarna op doel werd geschoten en door Dennis Goedegebure van dichtbij het laatste tikje werd gegeven. Vier minuten later kreeg de thuisploeg een dubieuze strafschop na een zogenaamde overtreding van Marvin van der Staal, die de bal leek te blokken waardoor zijn tegenstander viel. Scheidsrechter Düzdüsen wees resoluut naar de stip, waardoor er geen weg terug meer was (geen VAR). Jasper Westplate verzilverde het buitenkansje en bracht de stand op 3-0. Voordat het rustsignaal klonk volgde nog een doelpunt. Nadat Michel Harinck het eindstation was van een vlot lopende aanval en zijn inzet op de paal had zien eindigen, volgde de 4-0 die werd ingeluid door Zaamslag aanvoerder Koen Post, die de bal op het middenveld inleverde bij een tegenstander. De daaruit volgende aanval werd succesvol afgerond door Dennis Goedegebure, die eerst weer de paal trof, maar in de rebound toch wist te scoren. Daarmee besliste hij in een vroeg stadium de wedstrijd en zat er voor onze groen-witten niets anders op dan te proberen de schade te beperken.

Die schade beperken bleek knap lastig, want de 2e helft was nauwelijks drie minuten onderweg of de 5-0 stond alweer op het scorebord. Centrale verdediger Roy van der Staal verkeek zich op een diepe bal waardoor de rechtsbuiten de vrije doortocht kreeg. Diens inzet werd voor het doel verlengd door de trefzekere Dennis Goedegebure, die zijn derde van de middag maakte. Er was geen houden aan voor de machteloze Zaamslag defensie, die een golf aan aanvallen te verduren kreeg. Dat leverde vijf minuten na de 5-0 alweer de 6-0 op door niemand minder dan Dennis Goedegebure. Deze keer troefde hij de ingevallen Yannick van der Hooft af in de lucht en kopte zijn vierde van de middag binnen. Ondanks de riante 6-0 voorsprong bleef de ploeg van trainer Kees Westerweele een zeer gretige indruk maken. Ze konden de bal op het kunstgras rond laten gaan alsof het een lieve lust was en daarbij werd hen bovendien geen strobreed in de weg gelegd door onze groen-witten. Toen de klok net de 60 minuten was gepasseerd kwam de 7-0 op het scorebord. Een vlotte aanval over rechts werd met een frivool hakje verlengd tot bij Michel Harinck, die deze keer wel succesvol was. De aanwezige Zaamslag aanhang zag de bui al hangen, dubbele cijfers dreigden, maar als gevolg van een beslissing van scheidsrechter Düzdüsen kwam het zover niet. In de 66e minuut kreeg Senna Bunt de bal aangespeeld binnen de zestien van de tegenstander, waarop doelman Tom Antonisse uit zijn doel kwam in een poging de bal te onderscheppen, maar nog voordat hij kon ingrijpen schoot Senna de bal langs de doelman naast het doel. Op het moment dat de bal al voorbij Antonisse was, gleed deze door en tikte naar eigen zeggen met zijn heup Senna heel licht aan, die daardoor ongelukkig op het kunstgras terecht kwam. Strafschop en een rode kaart wegens het ontnemen van een scoringskans, zo oordeelde de leidsman. Het was echter geen scoringskans meer, omdat de bal al onderweg was en naast het doel verdween, dus rood voor de doelman was zeker veel te zwaar gestraft. Als hij de Zaamslag middenvelder inderdaad had geraakt, dan had hij hoogstens een gele kaart moeten krijgen wegens onbesuisd inkomen. En over de toegekende strafschop valt ook het nodige te discussiëren.

Aanvoerder Koen Post, de aangewezen persoon als het gaat om het nemen van strafschoppen, faalde niet en bracht de stand op 7-1. Dit was ook de eindstand, omdat in de resterende twintig minuten de thuisploeg met een man minder niet meer aandrong. Senna Bunt had een kwartier voor het einde de stand nog iets draaglijker kunnen maken, maar een knap schot werd even knap gepareerd door de ingevallen Siep Capello.

Er zit niets anders op dan uithuilen en zich zo goed mogelijk prepareren voor de volgende wedstrijd, want dan wacht andermaal een zware tegenstander. Onze groen-witten zijn volgende week namelijk gastheer voor koploper Serooskerke, dat samen met Dauwendaele als enige nog ongeslagen is deze competitie.

Opstelling Zaamslag : Marco de Putter, Marvin van der Staal (46. Wesley Dieleman), Roy van der Staal, Cees van Tiel (46. Jeffrey van de Velde), Lars de Jonge, Sam Cornelissen (46. Jeffrey van de Velde), Arno Scheele, Joost Simons, Koen Post, Senna Bunt en Brian van Hoorn.