Verdiende overwinning groen-witten in en tegen Kruiningen

Niek Luime met 5 doelpunten man of the match

Onze groen-witten hebben zich enigszins gerevancheerd van de onverwachte nederlaag van vorige week tegen Bevelanders. Op bezoek bij Kruiningen werd met duidelijke cijfers afgerekend met de gelijknamige vereniging. Na een 0-2 ruststand stond na 90 minuten uiteindelijk een 2-5 eindstand op het scorebord.

Onze groen-witten verschenen aan de aftrap zonder Jordy Marevoet, die nog te veel last ondervond van zijn tegen Walcheren opgelopen blessure. Tegenstander Kruiningen moest het doen zonder hun 1e doelman, die in de voorbije week zijn voet had gebroken tijdens een potje zaalvoetbal.

Onder leiding van scheidsrechter M. de Zwarte uit Vlissingen mocht de thuisploeg aftrappen in een wedstrijd die niet al te hoogstaand zou worden. Zeker in de openingsfase was het van beide kanten heel rommelig en werden veel fouten gemaakt. Met name het natte veld leek beide ploegen danig parten te spelen. Na een kwartier spelen kwam er meer rust in het spel van onze groen-witten, ze gingen beter voetballen en begonnen de wedstrijd te dicteren. Het leverde in het verloop van de 1e helft een aantal kansen op, waaronder één voor Wesley Dieleman die na 9 minuten in kansrijke positie de bal afgesnoept zag worden middels een sliding van een Kruiningen verdediger. Vervolgens duurde het tot de 25e minuut voordat de volgende kans zich aandiende. Een schot uit de draai van Niek Luime ging voorlangs het doel van doelman Johnny Eggebeen. In de daaropvolgende tegenaanval viel het enige gevaarlijke moment in de 1e helft van de thuisploeg te noteren, maar verder dan een hoekschop kwam Kruiningen niet.

Na ruim een half uur wedstrijd werd de score geopend door onze groen-witten. Een door Juriën Dam genomen hoekschop werd door Niek Luime met het hoofd doeltreffend afgerond, 0-1. En verdiende voorsprong gezien het wedstrijdbeeld. Nog voor rust werd een te korte terugspeelbal de thuisploeg fataal.  Wesley Dieleman was er als de kippen bij door de trap van doelman Eggebeen te blokken, waarna de bal in het lege doel leek te rollen. Dat lukte net niet, waardoor het laatste tikje van Niek Luime noodzakelijk was om de score te verdubbelen. Aangezien de thuisploeg er niets tegenover had kunnen stellen, werd met een 0-2 ruststand de kleedkamers opgezocht.

In de 2e helft werd vroeg druk gezet door onze groen-witten, waardoor Kruiningen niet of nauwelijks uit haar verdedigende stellingen kon ontsnappen. Na een uur spelen viel er een derde keer te juichen voor de Zaamslag aanhang. Een afstandschot van middenvelder Koen Post werd gelost door doelman Eggebeen, waarna Niek Luime attent reageerde en de 0-3 tegen de touwen schoot. Even leek het doelpunt wegens buitenspel te worden afgekeurd, maar scheidsrechter de Zwart honoreerde het vlagsignaal van de assistent-scheidsrechter van Kruiningen niet en besloot dat het een geldig doelpunt was. Met dit derde doelpunt was de wedstrijd zo goed als beslist.

Twintig minuten voor tijd maakte Kruiningen er 1-3 van. Uit een vrije trap (die eigenlijk andersom had moeten zijn, vanwege een forse overtreding op Koen Post, die de scheidsrechter niet had waargenomen) scoorde Thomas Paauwe uit een scrimmage voor het doel. Ondanks dit doelpunt was er van spanning in de wedstrijd geen enkele sprake meer. Na het tegendoelpunt trokken onze groen-witten weer ten aanval en leken aan het doelsaldo te gaan werken, echter te vaak werden goed opgezette aanvallen slecht uitgespeeld waardoor ze in het strafschopgebied van de tegenstander vroegtijdig strandden. Toch werd het ruim tien minuten voor tijd 1-4. Deze keer slaagde de ploeg er wel in om een heerlijke aanval te bekronen met een doelpunt. Uitstekend samenspel tussen Juriën Dam en Niek Luime werd door laatstgenoemde doeltreffend afgerond. Het was het vierde doelpunt voor de Zaamslag spits en daarmee was de koek nog niet op, want hij maakte vijf minuten voor tijd ook nog zijn vijfde van de wedstrijd en van dit seizoen. Nadat Michiel Leijte de bal had onderschept wist hij zijn ploeggenoot te bereiken met een mooie steekpass. De Zaamslag spits ging op de doelman af en werd onderuit getrokken, maar wist vallend de bal toch nog langs de Kruiningen doelman te schieten. Scheidsrechter de Zwarte maakte al aanstalten om de verdediger te straffen en de bal op de stip te leggen, wat niet nodig bleek. Het slotakkoord was voor Kruiningen speler Mario Gjoka, die in de 90e minuut doelman Kevin Wissel verraste met een schot van circa twintig meter afstand, nadat het uitverdedigen niet verliep zoals de defensie dat voor ogen had. Niet veel later maakte scheidsrechter de Zwarte een einde aan de wedstrijd die in 2-5 eindigde.

Een verdiende overwinning voor onze groen-witten, die daardoor terug te vinden zijn op een gedeelde 3e plaats. Volgende week staat het thuisduel tegen Lewedorpse Boys, dat met maar liefst 0-11 ten onder ging tegen Yerseke, op het programma.

Opstelling Zaamslag : Kevin Wissel, Ruben de Haas (75. Yannick v.d. Hooft), Roy van der Staal, Maikel Krans, Dennis van Passel, Juriën Dam, Michiel Leijte, Koen Post, Jorin Missu (80. Justin Kolijn), Wesley Dieleman (45. Joost Simons) en Niek Luime.

Het 2e elftal heeft deze week twee competitiewedstrijden in de benen en dat leverde de ploeg van trainer Mathijs de Koeijer verrassend 6 punten op. Eerst werd afgelopen donderdag de inhaalwedstrijd tegen FC Dauwendaele 2 afgewerkt. Deze thuiswedstrijd werd na een uitstekende 1e helft, waarin het bij rust 3-1 stond, met hangen en wurgen met 3-2 over de streep getrokken. Voor Zaamslag scoorden Bram Dees (1-0 en 3-0) en een Dauwendaele verdediger die een vrije trap van Robbie Meeusen in eigen doel schoot (2-0). Kort na rust scoorden de bezoekers de aansluitingstreffer, maar verder dan dat kwam de ploeg niet.

Vervolgens stond het uitduel bij Tholense Boys 2 op de kalender. De thuisploeg bleek heel de wedstrijd de betere ploeg, maar wist dit niet in de score tot uitdrukking te brengen. Sterker nog, de ploeg wist niet één keer te scoren en dat deden de mannen van Mathijs de Koeijer wel. Circa tien minuten voor tijd zette Sharlee Neels zijn ploeg op een 0-1 voorsprong en werd daarmee matchwinnaar. Met recht kon gesproken worden van een gestolen overwinning, maar daar maalde niemand om in het Zaamslag kamp. De van een langdurige blessure terugkerende Hylke Stroo deed voor het eerst sinds april weer eens wedstrijdritme op door een uur mee te spelen. De verwachting is dat hij spoedig weer zal kunnen aansluiten bij de 1e selectie. Uit drie wedstrijden heeft Zaamslag 2 de volle buit binnen gehaald en is dus de verrassende koploper in de reserve 2e klasse A.  

Kruiningen 1 - Zaamslag 1   7-10-2017
Zie foto's Kruiningen 1 - Zaamslag 1 7-10-2017

Realisatie: TiDi Media