Groen-witten doen tegen Dauwendaele goede zaken in strijd om 2e periode

Door een 4-1 overwinning op FC Dauwendaele hebben onze groen-witten een belangrijke stap gezet richting een klassering in de top 3, maar bovenal in de strijd om de 2e periode, waarin het de minste verliespunten heeft.

De ploeg van het trainersduo Dominique D’Hooge en Henk Michels kende een bliksemstart tegen de bezoekers uit Middelburg. Meteen nadat Dauwendaele had afgetrapt leed het balverlies waardoor onze groen-witten een eerste aanval konden opzetten die resulteerde in een hoekschop. De door Juriën Dam genomen corner werd door Michiel Leijte voor de voeten van Dennis van Passel gekopt die vervolgens doeltreffend uithaalde. Deze vroege voorsprong hielp onze groen-witten in het zadel, het zette in de openingsfase vroeg druk op tegenstander Dauwendaele en dat leverde in de 10e minuut een volgende doelkans op na een uistekende aanval. Uiteindelijk leverde Koen Post een voorzet op maat af die door Niek Luime net naast het doel van Arash Emamjomeh werd gekopt. De ploeg leek zich bewust van wat er op het spel stond, immers door deze wedstrijd met winst af te sluiten zou een goede uitgangspositie worden gecreëerd om de 2e periode naar zich toe te trekken. De gretigheid spatte ervan af, kortom de ploeg oogde fris en fruitig. Aanval na aanval werd op de mat gelegd, waarbij het oppassen was voor de counter van de bezoekers. Na ruim een kwartier wedstrijd wist Dauwendaele tot twee keer toe gevaarlijk te counteren, maar even zoveel keer werd over het doel van Dominique Pijpelink geschoten.

Halverwege de 1e helft leverde Koen Post een splijtende pass af op de diep gaande Wesley Dieleman, die met een schot de Dauwendaele doelman probeerde te verschalken. Echter de goed keepende Emamjomeh wist met de vingertoppen een doelpunt te voorkomen. Inmiddels was het een open en attractieve wedstrijd geworden met een goed leidende scheidsrechter Jan de Vos uit Wemeldinge, die zoveel mogelijk liet voetballen, wat het spel ten goede kwam. Onze groen-witten behielden een licht overwicht en kregen daarbij de beste mogelijkheden, zoals in de 42e minuut toen de score bijna werd verdubbeld. Spits Niek Luime stuitte echter op de doelman, waarna Koen Post in de rebound zijn schot geblokt zag worden.

Door een aantal blessurebehandelingen werden een paar minuten aan de eerste 45 minuten toegevoegd en daarin werd maar liefst twee keer gescoord. Diep in die toegevoegde tijd maakte Maikel Krans een slippertje in de verdediging met uiteindelijk fatale gevolgen. De bal kon voor het doel worden gebracht waar Tristin Sonke volledig over het hoofd was gezien door de Zaamslag defensie. Het was voor hem een koud kunstje om de gelijkmaker binnen te tikken. Zo dacht iedereen met een 1-1 tussenstand te gaan rusten, maar dat liep even anders. Onmiddellijk na de aftrap gaf Dennis van Passel een steekpass op Wesley Dieleman, die goed doorging en met de punt van de schoen de Dauwendaele doelman voor de tweede keer wist te passeren. Dit doelpunt kwam in het kamp van de bezoekers aan als een mokerslag, want of je met een gelijke stand de rust in gaat of met een achterstand is toch een wezenlijk verschil.

En dat bleek ook al snel na rust, Dauwendaele kwam de klap niet meer te boven. Heel de 2e helft speelde Zaamslag dominant voetbal met prima aanvallen over zowel de flanken als door het centrum en een verdediging die alles goed onder controle had. Dauwendaele had er geen antwoord op. Dit resulteerde al in de tweede minuut na rust in een opgelegde kans voor Dennis van Passel, nadat Koen Post de bal voor zijn voeten kopte. Binnen de vijf meter joeg hij de bal hoog over het doel, dit - duidelijk hoorbaar - tot ontsteltenis van moeder van Passel. In de 51e minuut werd het toch 3-1, maar het vlagsignaal van de assistent-scheidsrechter van Dauwendaele werd overgenomen door scheidsrechter de Vos, dus ging het feest niet door. De maker van het doelpunt, Koen Post, kon onmogelijk buitenspel gestaan hebben, want die kwam inlopen. Uiteindelijk bleek het te gaan om spits Wesley Dieleman, die in de ogen van de scheidsrechter voor het doel hinderlijk buitenspel had gestaan. Al met al bleek het uitstel van executie, want na een uur spelen stond toch echt de 3-1 op het scorebord. Een voorzet van Koen Post werd voor het doel door Wesley Dieleman met het hoofd breed gelegd op de inkomende Niek Luime, wiens inzet doeltreffend was. Het betekende de definitieve nekslag voor de bezoekers.

Nadat Jorin Missu in de 67e minuut zijn schot gevaarlijk voorlangs het doel had zien verdwijnen en aan de andere kant Dauwendaele iets probeerde terug te doen middels een ziedend schot dat rakelings over het doel verdween, werden in het laatste kwartier kort achter elkaar drie wissels gebracht. Zowel Frans Rokven, Justin Kolijn, als Joost Simons kenden een prima invalbeurt. Ook zij waren gretig en lieten zich gelden.

In de slotfase werd de eindstand uiteindelijk op 4-1 bepaald door Justin Kolijn die de bal knap langs doelman Arash Emamjomeh schoot. Door deze, op voorhand als lastig bestempelde, wedstrijd met winst af te sluiten ligt een top drie klassering in het verschiet en heeft de ploeg alles in eigen hand om de 2e periode naar zich toe te trekken.   

Volgende week staat de eerste wedstrijd in de 3e periode op het programma, het uitduel in Koudekerke tegen VCK.

Opstelling Zaamslag : Dominique Pijpelink, Ruben de Haas, Roy van der Staal, Maikel Krans, Michiel Leijte (80. Joost Simons), Juriën Dam (74. Frans Rokven), Koen Post, Jorin Missu, Dennis van Passel, Wesley Dieleman (78. Justin Kolijn) en Niek Luime.

Het 2e elftal heeft een belangrijke overwinning geboekt. Op bezoek bij hekkensluiter SJO FC De Westhoek werd met 1-5 gewonnen. Het verschil werd al gemaakt in de 1e helft door een zuivere hattrick van Dennis Hamelink en de 4-0 door Bram Dees. Na rust deed de thuisploeg iets terug, maar werd de eindstand uiteindelijk op 1-5 bepaald door Vinzenz Jansen. Door deze overwinning is de ploeg van Mathijs de Koeijer terug te vinden op een keurige 6e plaats.

Zaamslag 1 - FC Dauwendaele 1
Zie foto's Zaamslag 1 - FC Dauwendaele 1

Realisatie: TiDi Media