Competitie ouverture levert valse start op voor groen-witten

FC Dauwendaele in slotfase naar 4-2 overwinning

In deze eerste competitiewedstrijd bogen onze groen-witten in de eerste tien minuten na rust de in de 1e helft opgelopen 1-0 achterstand om in een 1-2 voorsprong, maar lieten deze voorsprong vervolgens in de slotfase uit handen glippen om uiteindelijk met 4-2 te verliezen.

Het verliezen van dit eerste competitietreffen kon de ploeg van trainer Dominique D’Hooge alleen zichzelf verwijten. Met name in de 2e helft namen de irritaties zichtbaar toe en was commentaar aan het adres van medespelers en scheidsrechter op een gegeven moment niet van de lucht. Daarmee haalden onze groen-witten zichzelf volledig uit de wedstrijd. Het moet gezegd dat scheidsrechter M. de Zwarte uit Vlissingen met regelmaat inconsequent floot, maar dat was niet echt in het voordeel van één partij en dan mag dat geen aanleiding zijn om je als speler je uit spel te laten halen. De thuisploeg maakte er in het laatste half uur dankbaar gebruik van door defensieve fouten genadeloos af te straffen.
Daar zag het aanvankelijk niet naar uit, want onze groen-witten begonnen goed aan dit eerste competitieduel op het natte sportpark “de Kruitmolen”, de thuisbasis van FC Dauwendaele. Het zorgde in de openingsfase voor de meeste dreiging. De eerste doelpoging kwam dan ook op naam van Wesley Dieleman, die de afwezige Niek Luime in de spits verving. Zijn kopbal verdween over het doel van de Dauwendaele doelman. Naarmate de 1e helft vorderde waren onze groen-witten meer en meer zoekende. Een echte opening kon de ploeg niet vinden, laat staan kansen creëren. Dit ondanks de dreiging van Maxim de Clippelaar die vaak gevaarlijk door kwam over de linkerflank. Het gaf de thuisploeg de gelegenheid langzaam te groeien in de wedstrijd, wat halverwege het eerste bedrijf een eerste mogelijkheid opleverde voor de Middelburgers. De afgeslagen vrije trap was uiteindelijk een prooi voor doelman Dominique Pijpelink, die even later omspeelt werd door Tristan Sonke, maar te hulp geschoten werd door Dennis van Passel, die de bal net voor de doellijn kon wegwerken.
In deze fase van de wedstrijd was de thuisploeg duidelijk de bovenliggende partij, maar toch had het de hulp van Zaamslag verdediger Roy van der Staal nodig om de score te openen. De centrale verdediger zag zijn te zachte breedtepass op Ruben de Haas onderschept worden, waarna Jan Willem van Vooren zijn ploeg op een 1-0 voorsprong schoot.
Het slot van de 1e helft was weer licht in het voordeel van onze groen-witten, die zich probeerden te herstellen van de domper. Dat lukte voor rust niet meer, dus gingen beide ploegen met een 1-0 tussenstand om de thee.
De openingsfase van de 2e helft was veelbelovend, tenminste gezien door onze groen-witte bril. Binnen tien minuten werd de achterstand omgebogen in een voorsprong. Na vijf minuten werd de bal voor het doel gebracht en kwam het speeltuig na een duel tussen Wesley Dieleman en een Dauwendaele verdediger binnen het bereik van Maxim de Clippelaar, die van dichtbij de gelijkmaker kon binnenkoppen. Deze gelijkmaker leek onze groen-witten vleugels te geven. Het trok de wedstrijd volledig naar zich toe en uit dit overwicht kwam de 1-2 tot stand. De mee opgekomen linksback Ruben de Haas besloot het maar eens van grote afstand te proberen en hoe. Zijn schot sloeg via de onderkant van de lat tot ieders verbazing in de verre hoek. Een weergaloos mooi doelpunt, dat dan ook met z’n allen uitbundig werd gevierd. 

De verwachting was dat onze groen-witten door zouden gaan in een poging de overwinning veilig te stellen, maar tot grote teleurstelling van de meegereisde supporters stond het twee minuten later alweer gelijk. Dauwendaele kreeg op de punt van het strafschopgebied een vrije trap toegekend van scheidsrechter de Zwarte voor een vermeende overtreding van Koen Post. Een Dauwendaele aanvaller liep theatraal tegen de Zaamslag middenvelder op, wat door de scheidsrechter van dienst werd beoordeeld als obstructie. Dat hoeft op zich geen probleem te zijn als je verdedigend je zaakjes op orde hebt, maar dat was bepaald niet het geval. Vanaf de bank werden de spelers er nog op attent gemaakt dat ze een man tekort kwamen, omdat er één teveel in de muur stond, maar dat was te laat of er werd niet naar geluisterd. Het resultaat  was dat Jan Willem van Vooren vogelvrij de 2-2 kon binnenkoppen.

De thuisploeg had in de gaten dat er deze wedstrijd mogelijk meer te halen viel, wat lang geleden was. De laatste jaren was Zaamslag min of meer uitgegroeid tot een ware angstgegner. De laatste drie seizoenen waren onze groen-witten immers steeds te sterk voor FC Dauwendaele, zowel in uit- als thuiswedstrijden (doelsaldo 18-2 in zes wedstrijden). 
Na precies een uur spelen zag scheidsrechter de Zwarte een 100% strafschop over het hoofd. Een gevaarlijke en veelbelovende Dauwendaele aanval werd besloten met een doelpoging die een meter voor de doellijn met de arm werd tegengehouden door Zaamslag verdediger Roy van der Staal. De Zwarte was van mening dat de verdediger de bal op de borst kreeg. Overigens hadden onze groen-witten volgens de technische staf in de 2e helft ook recht op een strafschop na een overtreding op Juriën Dam, maar ook die werd niet gehonoreerd. 
Het laatste half uur werd gekenmerkt door veel irritatie, mede als gevolg dat het niet liep aan Zaamslag zijde. Veel overtredingen over en weer waarbij de bal werd weggeschoten of meegenomen om het spel maar te kunnen vertragen en dat leverde de nodige gele kaarten op. Onze groen-witten wilden haast maken om alsnog de wedstrijd in winst om te zetten, maar veel aanvallen liepen dood doordat voorin een aanspeelpunt werd gemist. Met name Maxim de Clippelaar zette de nodige veelbelovende aanvallen op, maar liep zich vaak vast tussen twee of drie verdedigers, omdat hij de bal niet kwijt kon.
Slot van het liedje was dat onze groen-witten in de slotfase het deksel op de neus kregen. Vijf minuten voor tijd profiteerde Jan Willem van Vooren optimaal van de nodige fouten in de Zaamslag verdediging. Hij bracht met zijn derde doelpunt van de middag zijn ploeg op een 3-2 voorsprong. Bij die aanval was overigens een overtreding gemaakt door Dauwendaele die onbestraft bleef en daar sprak Wesley Dieleman de scheidsrechter over aan, wat hem geel opleverde. Aangezien de spits in de ogen van scheidsrechter de Zwarte niet ophield toonde hij hem nogmaals de gele kaart waarna onze groen-witten de wedstrijd met tien man moesten uitspelen. In de resterende minuten werd het nodige risico genomen in een poging alsnog een punt uit het vuur te slepen, maar dat werkte averechts. In de extra tijd moest het nog een doelpunt van Levi Tamboer incasseren. Eén op één met Dominique Pijpelink schoof hij de bal langs de doelman in het lege doel en tekende voor de 4-2 eindstand.
De verwachtingen waren vooraf hoog gespannen, dus des te groter was de teleurstelling bij spelers, begeleiding en supporters na afloop. Volgende week kunnen onze groen-witten zich proberen te herstellen in het thuisduel tegen GPC Vlissingen, dat haar eerste wedstrijd wel wist te winnen van Kruiningen (1-0).
Opstelling Zaamslag : Dominique Pijpelink, Ruben de Haas, Roy van der Staal, Maikel Krans, Koen Post, Michiel Leijte, Juriën Dam, Hylke Stroo, Dennis van Passel (69. Joost Simons), Maxim de Clippelaar en Wesley Dieleman.

Zaamslag 2 ging deze eerste competitiewedstrijd op bezoek bij Heer Arendskerke 2 en hield een punt over aan dit duel na een 1-1 gelijkspel.

FC Dauwendaele 1 - Zaamslag 1 dd 22-09-2018
Zie foto's FC Dauwendaele 1 - Zaamslag 1 dd 22-09-2018

Realisatie: TiDi Media