Groen-witten degraderen na verlies tegen Bevelanders in 1e ronde nacompetitie

In een spannend duel leken onze groen-witten op weg naar de 2e ronde, maar werd het in de 3e minuut van de extra tijd alsnog gelijk. Ook de verlenging bracht geen beslissing (2-2), dus moest het met strafschoppen beslist worden en daarin was Bevelanders net iets beter.

Voor het eerst sinds het seizoen 2000-2001 keren onze groen-witten volgend seizoen terug in de 4e klasse. Dan zullen er twee nieuwe gezichten voor de groep staan, te weten hoofdtrainer Fabian Wilson met als assistent Wesley Dieleman. Met deze degradatie komt er na maar liefst 23 seizoenen een einde aan een tijdperk van 1e klasse (4x), 2e klasse (11x) en 3e klasse (8x) voetbal.

Twee opeenvolgende keren hadden onze groen-witten de nacompetitie overleefd, maar het werd geen “drie keer is scheepsrecht”. Een derde keer zou lastig worden, zoveel was op voorhand al wel duidelijk. Tegen Bevelanders zou het al lastig genoeg worden, maar misschien nog wel te doen. De tegenstanders die in de 2e ronde en in de finale zouden volgen, zou waarschijnlijk te hoog gegrepen zijn. Vol goede moed bonden onze groen-witten onder leiding van het arbitrale trio Jos Simonse, Stan Hermans en Sjef Tilborghs de strijd aan met Bevelanders voor een plaats in de 3e klasse. Bevelanders, dat als derde was geëindigd in 4C, startte sterk aan het duel en kreeg in het verloop van het eerste bedrijf een aantal grote kansen die nauwelijks op één hand waren te tellen. Vooral Jim Strating bleek een kwelgeest voor de Zaamslag defensie. De spits alleen al liet in het eerste kwartier twee opgelegde kansen onbenut. De eerste echte aanval van onze groen-witten in de 16e minuut leverde wel de openingstreffer op. Eindstation van de goed lopende aanval was aanvoerder Koen Post, die vanaf de rand van de zestien besloot uit te halen. Zijn schot was doelman Denni Oosse te machtig en dus stonden onze groen-witten op een 1-0 voorsprong.

Gesterkt door de vroege voorsprong speelden onze groen-witten verzorgd voetbal. Rustig verlegden ze het spel van de ene naar de andere kant op zoek naar een opening in de compacte verdediging van de bezoekers. Dat lukte nauwelijks en het was de ploeg uit Kamperland die in de omschakeling razendsnel eruit kwam en de gevaarlijkste ploeg was. Dat resulteerde halverwege de 1e helft in een aantal grote kansen. Eerst was het Sam de Bruine die, nadat hij Fabrice van Holsbeke aan de zijlijn had afgeschut, voorlangs schoot en een tweetal minuten later moest doelman Bryan Buren met de voet redding brengen op een inzet van alweer Jim Strating. Onze groen-witten kwamen steeds meer onder druk te staan en hadden meerdere kleine overtredingen nodig om overeind te blijven. Dat lukte, maar dat was zeer zeker ook de verdienste van sluitpost Bryan Buren, die een geweldige wedstrijd stond te keepen. Zo had hij op het half uur een geweldige reflex in huis op een inzet van Quinten Leenpoel.

Het lukte moeilijk om onder de druk vandaan te komen doordat Bevelanders op het middenveld veelal als winnaar uit de strijd kwam. Toch lukte het kort voor rust bijna om de voorsprong te verdubbelen. Met een prachtige pass van Stijn Dekker werd Brian van Hoorn diep gestuurd. Zijn schot verdween via de handen van doelman Denni Oosse over de achterlijn. Zo hielden onze groen-witten de minimale voorsprong vast totdat het rustsignaal klonk van scheidsrechter Jos Simonse.

In de 2e helft zou het duidelijk anders moeten en dat gebeurde ook. Onze groen-witten zakten wat meer in en lieten het spel maken door Bevelanders en dat bleek te lukken. Nu waren het onze groen-witten die meermaals gevaarlijk kwamen opzetten. Al na twee minuten was het Stijn Dekker die een versnelling in huis had en de bal voor gaf op Wout Hamelink. De spits schatte de voorzet echter niet in op de juiste waarde. Even later ontstond een hachelijke situatie in het doelgebied van Denni Oosse, maar de talrijk meegereisde supporters uit Kamperland kwamen met de schrik vrij. Aan de andere kant was het opletten geblazen voor Jim Strating, die het de Zaamslag defensie behoorlijk moeilijk maakte. Met name het centrale duo Fabrice van Holsbeke en Roy van der Staal moesten alle zeilen bijzetten om hem van het doel weg te houden. Met veel strijd en inzet lukte dat wonderwel.

Op het uur kregen onze groen-witten tot twee keer toe de kans om de score op te voeren. Weer was het Stijn Dekker die een voorzet op maat afleverde op Wout Hamelink, maar deze niet benut zag worden. Even later was het Brian van Hoorn die gevaarlijk voorlangs schoot. Zo bleef de marge steken op één en nam de spanning zienderogen toe. Bevelanders moest iets gaan doen wilde het nog kans maken om verder te gaan en kwam dan ook meermaals gevaarlijk opzetten. Het lukte de ploeg echter niet meer om grote kansen te creëren. Nadat de spitsen Brian van Hoorn en Wout Hamelink waren vervangen door Lando Jorge en Joost Simons, was het laatst genoemde die tien minuten later alleen op doelman Denni Oosse mocht afstevenen. Simons, die na lang blessureleed voor het eerst weer minuten mocht maken, omspeelde de doelman, maar raakte uit koers waardoor de aanval strandde.

Nog steeds stond het slechts 1-0, maar dat leek voldoende aangezien de 90 minuten al waren verstreken. Toch sloeg het noodlot drie minuten in de extra tijd alsnog toe. Invaller Loeka van Halst maakte het doelpunt van zijn leven door van grote afstand vernietigend uit te halen. Doelman Bryan Buren schroeide zijn vingertoppen, maar had geen schijn van kans. Zo dichtbij de volgende ronde en toch ging het fout in de ultieme slotfase, teleurgesteld en vol ongeloof zat de Zaamslag sluitpost in zijn doel. In de resterende minuten van de extra tijd had Bevelanders tot twee keer toe de wedstrijd kunnen beslissen. Eerst miste Jim Strating een kans en in de slotminuut wist ook Bart de Bruine het net niet te vinden, nadat hij de bal in de voeten geschoven had gekregen van Roy van der Staal. Eindstand 1-1 en dus moest er twee keer 15 minuten verlengd worden.

In de verlenging werd er, net als in de reguliere speeltijd, door beide ploegen geknokt voor iedere bal. Veel kansen leverde het niet op in de 1e verlenging, totdat Bart de Bruine in de laatste minuut ongehinderd mocht aanleggen. Zijn schot bleek een lastige stuit te bevatten waarop doelman Bryan Buren het antwoord schuldig moest blijven, 1-2. Na een korte onderbreking moesten onze groen-witten proberen in de 2e verlenging de gelijkmaker te forceren. Al binnen vijf minuten ging de bal na kort overleg tussen arbiter Jos Simonse en zijn 1e assistent Stan Hermans op de stip. Er bleek hands gemaakt te zijn in het strafschopgebied. Invaller Joost Simons eiste de bal op en schoot vanaf elf meter stijf in de kruising, 2-2. Er gloorde weer licht aan het einde van de tunnel. In de slotfase was er slechts één ploeg die aanviel en dat waren onze groen-witten, maar het lukte niet om de wedstrijd over de streep te trekken. Na 120 minuten geen beslissing, dus moest vanaf de stip beslist worden wie het op zou gaan nemen tegen GPC Vlissingen in de volgende ronde. Net als in de reguliere speeltijd en de verlenging ging ook de penaltyreeks gelijk op tot een 4-4 stand was bereikt. Bevelanders was de reeks begonnen en achtereenvolgens hadden Koen Post, Cees van Tiel, Joost Simons en Lars de Jonge de stand gelijk getrokken. Nadat Bevelanders ook de 5e strafschop had benut was de gelijkmakende beurt voor Lando Jorge, maar helaas werd zijn zwak ingeschoten strafschop gestopt door doelman Denni Oosse.

Vreugde bij Bevelanders dat naar de volgende ronde gaat en grote teleurstelling bij onze groen-witten die er na een heel moeilijk seizoen alles aan hebben gedaan om een langer verblijf in de 3e klasse veilig te stellen. Helaas is dat niet gelukt, waardoor de ploeg met Fabian Wilson als hoofdtrainer volgend seizoen uitkomt in de 4e klasse. Voor trainer André Siereveld en assistent-trainer Henk Michels is het een afscheid in mineur, want afscheid nemen met degradatie is niet fijn. Ondanks dat het niet is gelukt willen we André bedanken voor de afgelopen twee seizoenen dat hij aan het roer stond bij VVZ1 en wensen hem veel succes bij zijn nieuwe club FC Dauwendaele. Uiteraard zijn we ook veel dank verschuldigd aan Henk voor de vele jaren dat hij als assistent-trainer fungeerde onder meerdere hoofdtrainers.

Volgende afspraak is dus niet volgende week, maar pas begin september als het seizoen 2024-2025 van start gaat.

Opstelling Zaamslag : Bryan Buren, Kevin Segers, Fabrice van Holsbeke, Roy van der Staal, Lars de Jonge, Teun van Fraeijenhove (91. Michael Christina), Koen Post ©, Arno Scheele (90. Cees van Tiel), Wout Hamelink (77. Joost Simons), Stijn Dekker (86. Sam Cornelissen) en Brian van Hoorn (77. Lando Jorge).