Onverdiende nederlaag groen-witten in laatste thuisduel tegen Zeelandia Middelburg

In het laatste thuisduel van deze reguliere competitie hebben onze groen-witten een zure en onverdiende 0-1 nederlaag geleden tegen Zeelandia Middelburg, of om de woorden van een Middelburgs bestuurslid te citeren “de Middelburgse varkens zwijnen weer”.

De wedstrijd verdiende geen winnaar, want in een gelijk opgaande strijd deden beide ploegen niet veel voor elkaar onder en werden weinig kansen gecreëerd. In het eerste bedrijf kwamen onze groen-witten tot welgeteld twee kansen, terwijl de teller van de bezoekers bleef steken op één. Ook na de thee werden weinig kansen gecreëerd en dus zou een doelpuntloos gelijkspel een terechte uitslag zijn geweest. Maar niet voor het eerst dit seizoen ging het in de slotfase toch weer fout voor onze groen-witten en stonden ze ondanks alle verwoede pogingen en geleverde strijdlust weer met lege handen. Ondanks deze nieuwe nederlaag is gek genoeg toch aan de voor dit seizoen vastgestelde doelstelling voldaan. Voor aanvang van deze competitie is namelijk uitgesproken om aan het eind van de rit minimaal twee ploegen onder zich te houden om zo weer de nacompetitie in te kunnen gaan. Meer leek er bij de start van deze competitie niet in te zitten en dat is na 25 wedstrijden exact zo uitgekomen.

Onze groen-witten brachten op aangeven van de in Breda woonachtige scheidsrechter J.A. Wammes de wedstrijd op gang. Een wedstrijd die lange tijd gelijk op zou gaan en weinig doelgevaar zou opleveren. Toch kreeg Teun van Fraeijenhove namens onze groen-witten al in de 4e minuut een mogelijkheid. Zijn schot, op aangeven van Arno Scheele, werd vroegtijdig geblokt waardoor doelman Habib Jallow niet in actie hoefde te komen. Zoals gezegd gebeurde er weinig voor de doelen, maar het veldspel van onze groen-witten was niet slecht, wat een opsteker is voor de aankomende nacompetitiewedstrijden. Nadat trainer Daan Eikenhout namens de bezoekers uit Middelburg al vroeg in de wedstrijd twee noodgedwongen wissels had moeten toepassen, was de eerste echte kans van de wedstrijd na ruim een half uur voor onze groen-witten. Na een vlotte aanval over de rechterkant kwam de bal terecht bij de mee opgekomen Lars de Jonge. In kansrijke positie haalde de rechtsback uit, maar doelman Habib Jallow stond goed opgesteld en hield zijn doel schoon.

In de slotfase van het eerste bedrijf waren onze groen-witten weer aan zet. Spits Stijn Dekker werd diep gestuurd en nam de doelman onder vuur, maar weer kwam de Zeelandia-Middelburg doelman als winnaar uit de strijd. In de daaropvolgende tegenaanval moest Zaamslag doelman Bryan Buren voor het eerst deze wedstrijd in actie komen, maar ook hij deed dat met verve. Zo werd een evenwichtige 1e helft afgesloten met een 0-0 tussenstand.

Bij de enige andere wedstrijd die er voor onze groen-witten nog toe deed, namelijk concurrent Wolfaartsdijk tegen ’s Heer-Arendskerke, stond het bij rust ook gelijk (1-1), dus was er (nog) geen vuiltje aan de lucht en leken onze groen-witten af te stevenen op de nacompetitie. Voor trainer André Siereveld was er geen reden om te wisselen, dus stuurde hij dezelfde elf spelers het veld in. Het spelbeeld was nagenoeg gelijk als voor rust, veelal speelde het spel zich af op het middenveld en weer werd nauwelijks een kans gecreëerd. Pas twintig minuten voor tijd viel er weer een kans te noteren. Het was Arjan Conde Morgado namens de bezoekers die een voorzet vanaf de rechterflank niet op juiste waarde wist te schatten en naast het doel van Bryan Buren mikte.

Voor het laatste kwartier bracht André Siereveld een paar verse krachten in het veld. Hij wisselde Stijn Dekker en Sam Cornelissen ten faveure van Wout Hamelink en Michael Christina. Amper een minuut later moest hij noodgedwongen een derde wissel toepassen, nadat Arno Scheele van dichtbij de bal vol in het gezicht had gekregen. Uit voorzorg werd de middenvelder naar de kant gehaald en kwam Cees van Tiel binnen de lijnen voor de slotfase. Gelukkig hield de middenvelder er niets aan over, maar is wel geschorst voor het laatste competitieduel tegen VCK.

De ingevallen Wout Hamelink werd een aantal keer gezocht, maar de spits was niet erg gelukkig in zijn acties, wat niet verwonderlijk is na een aantal weken blessureleed te hebben gehad. De bezoekers hadden meer geluk, want tien minuten voor tijd viel het enige doelpunt van de wedstrijd na een discutabel moment. Een aanval van Zeelandia Middelburg werd onderschept waarbij de bal over de achterlijn verdween, via een eigen speler of een tegenstander. In eerste instantie kende scheidsrechter Wammes een doeltrap toe aan onze groen-witten, maar na een bezoekje te hebben gebracht aan assistent scheidsrechter Leunis van de Velde draaide hij zijn beslissing terug en gaf hij een hoekschop aan de bezoekers. Die hoekschop ging aanvankelijk aan iedereen voorbij, maar werd vanaf de linkerflank opnieuw voor het doel gebracht, waar de ingevallen Milan Jansen van Galen Zaamslag verdediger Kevin Segers in de lucht aftroefde en met het hoofd de 0-1 binnen knikte.

In de slotfase gingen onze groen-witten op jacht naar de gelijkmaker. Met Lando Jorge werd een extra spits ingebracht en werd het slotoffensief ingezet. Invaller Jorge was een paar minuten later dichtbij de gelijkmaker. Hij controleerde een schitterende pass over grote afstand van Michael Christina, maar werd op het moment dat hij wilde afdrukken met een perfecte sliding van de bal gegleden door Ivan Put. Onze groen-witten gaven het niet op en bleven jagen op de verdiend zijnde gelijkmaker, waarbij achterin de nodige risico’s werden genomen. In de ruim acht minuten toegevoegde tijd had de bal op de stip gemoeten na een overduidelijke handsbal van een Zeelandia Middelburg verdediger in het strafschopgebied. Alle Zaamslag spelers zagen het en schreeuwden om een strafschop, maar scheidsrechter Wammes had het niet gezien en wilde er dus niets van weten. Een voor Zaamslag dure fout van de leidsman, die verder een behoorlijke wedstrijd floot. Het slotoffensief leverde uiteindelijk niet het gewenste resultaat op, mede doordat doelman Habib Jallow in de slotfase een engeltje op zijn schouder had en een aantal keer goed wegkwam. Nadat in de 8e minuut van de extra tijd Arjan Conde Morgado een niet te missen kans toch naast wist te schieten klonk het eindsignaal van scheidsrechter Wammes. Weer stonden onze groen-witten met lege handen, ondanks de tomeloze inzet en strijd. Maar gelukkig kwam snel het bericht dat concurrent Wolfaartsdijk ook verloren had van ’s Heer-Arendskerke en dus na VC Vlissingen de tweede degradant is. Onze groen-witten en Lewedorpse Boys zijn zeker van nacompetitie, maar wie de derde nacompetitieklant wordt zal pas op de laatste speeldag beslist worden. Die strijd gaat tussen De Patrijzen en FC Axel, waarbij De Patrijzen inmiddels tot op twee punten van FC Axel zijn genaderd. Ook in de strijd om het kampioenschap blijft het onverminderd spannend. Luctor Heinkenszand heeft nog steeds de beste papieren met twee punten voorsprong op RCS, dus ook daar valt pas op de laatste speeldag de beslissing.

Voor onze groen-witten rest op de laatste speeldag het uitduel tegen VCK, dat niets meer te winnen of te verliezen heeft. Aangezien er ook voor onze groen-witten niets meer op het spel staat, wordt het een wedstrijd om des keizers baard. De focus zal vanaf nu volledig gericht zijn op het eerste nacompetitieduel, thuis tegen Bevelanders uit Kamperland, die als derde zijn geëindigd in de 4e klasse C en de 3e periodetitel in de wacht hebben gesleept.

Opstelling Zaamslag : Bryan Buren, Kevin Segers, Fabrice van Holsbeke, Roy van der Staal, Lars de Jonge, Teun van Fraeijenhove (85. Lando Jorge), Koen Post ©, Arno Scheele (78. Cees van Tiel), Sam Cornelissen (75. Michael Christina), Brian van Hoorn en Stijn Dekker (75. Wout Hamelink).